mám zacat dokrmovat?alebo este zachranim plne dojcenie?

Martina    01.12.2011, 15:11

Dobry deň, moja dcerka má 4 mesiace a posledne 3 tyzdne sa s kojenim trapime pretoze nemam dostatok mliecka a mala je stale hladna. myslim ze menej mliecka sa mi zacalo tvorit po tom ako som mala zacinajuci zapal prsnikov, brala som ATB ale kojila som dalej. Zrazu sa mi ale omnoho menej zacalo tvorit mliecko a tak sme v noci papali kazdu hodinu. takto sme boli asi tyzden s tym ze som ocakavala ze castym prikladanim sa prsia rozbehnu. pri tom som pila cajiky, kedze to nepomahalo zacala som uzivat homeopatika nejaky ricinus ale ani po tom to nebolo o nic lepsie - to bolo asi dalsich 5 dni tak som si nakoniec kupila tobolky Senovky a benedikta, uzivam ich 3x denne po 3 tbl. po tomto sa mi mliecko vratilo ale je to uz 13 dni co ich uzivam stale po 3 tbl z kazdej lebo ked som podla instrukcii v lekárni zacala po objaveni mliecka znizovat davku hned som na to zareagovala a dcera ho uz vecer nemala dost tak sme zas mali tazku noc s asi 5timi vstavaniami, ked som zacala brat opat po 3 tbl z kazdej tak sa mliecko vratilo ale cez den ho napriek tomu nemam dost a musim ju kojit z oboch prsnikov, dokonca vcera sme museli dat umele mliecko. velmi by som sa chcela vyhnut zacat malu dokrmovat ale zas nechcem nechat dceru o hlade. je mozne este nieco urobit aby som mala maspät dost mlieka alebo je to uz koniec a mozem byt rada ze kojim ako kojim a nebranit sa dokrmovat? je mi z toho smutno lebo malu by som najradsej kojila aj do 2 rokov ale cim ked nie je mliecko.Tekutin prijimam cca 4.5 litra denne v noci tiez pijem,asi 1,5 litra. Zaroven rada by som sa opytala ako to chodi ze niekto ma mlieka aj pre 3 deti a niekto nevie ani svoje poriadne odkojit. A ako sa stane ze mlieko sa prestane tvorit to uz nie je dost latok v tele matky na tvorbu alebo co? A ak mam zacat dokrmovat u 4 mesacnej dcerky mam zacat uz s mrkvickou a tak alebo este mlieckom? A posledna otazka mozem nadalej uzivat take mnozstva Benediktu a senovky 3x 3 z kazdej? Vopred dakujem za kazdu odpoved.

Milá Martina,

máte šancu dojčiť plne, aj vzhľadom na to, čo ste napísali o tom, že užívanie senovky a benediktu vám tvorbu mlieka zvýšilo. Niekedy sa môže stať, že po prekonaní horúčkovitého ochorenia ako je zápal prsníka sa skutočne zníži tvorba mlieka, hoci príčin na zníženie tvorby mlieka po prvých pár mesiacoch môže byť viac. Skúste si pozrieť tento možný zoznam a prípade ešte vylúčte aj iné potenciálne príčiny zníženej tvorby mlieka (tento dokument zároveň dáva odpoveď na vašu otázku o tom, prečo sa niektorým matkám prestane tvoriť dostatok mlieka). Ak vám senovka a benedikt skutočne pomáhajú zvyšovať tvorbu mlieka, tak sa vrážte k ich užívaniu v uvádzanom dávkovaní - z toho, čo píšete, by to malo byť postačujúce opatrenie. Navyše niekedy príčinou zníženej tvorby mlieka môže byť aj to, že bábätko nie je dojčené z oboch prsníkov. Dojčite ju preto z oboch prsníkov, prípadne prsníky i viackrát vystriedajte, ak bábätko už iba saje a nepije. Pozrite si tieto videá, ktoré vám pomôžu odlíšiť satie naprázdno od pitia. Sme presvedčení, že sa vám dcérku podarí dlhodobo dojčiť. Problémy s dojčením sa dajú prekonať a vo vašom prípade uvádzate, že vám senovka a benedikt pomáhajú, takže riešenie máte na dosah. Okrem toho si môžete pozrieť aj tento dokument, bod 7, v ktorom máte uvedené ďalšie možnosti.

Ak by bolo dokrmovanie skutočne nutné, tak začnite s príkrmami (nie umelým mliekom), pričom k tejto téme si pozrite túto odpoveď:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > mám zacat dokrmovat?alebo este zachranim plne dojcenie?