Zapálené prsia

Andrea    12.12.2011, 08:53

Dobrý den, potrebujem Vašu pomoc. Mám štvortýždnové babatko, kojím ho. Už tretí krát mám dvojdnové horúčky okolo 39. Prsia sa mi zapálili. Zápal je zospodu rozlieva sa až ku bradavke. Najskôr bol len na jednom prsníku ale dnes už aj na druhom. Prsia mam makke, ziadne hrčky, ani zatvrdnuté časti. Pokožka kde je červená je taká napatá. Je to dosť bolestivé. Na pohotovosti mi dali atb, prvé mi velmi nezabrali, po 10 dnoch sa to vrátilo, to mi dali atb zinnat 500, zabralo, ale len na 10 dní opať. Zápal vtedy trošku ustúpil ale vrátil sa predvčerom, s velkou bolestou a prso mám zapálene uz celé. Ked som volala na pohotosť doktorke ktorá ma vtedy osetrovala, vravela, ze uz ani nevie co by mi na to mala dať, vlastne ked to videla tvrdila, ze také nieco este nevidela. Malinky mliečko vytiahne, aj ked niekedy mam pocit ze sa trápi trošku. Dávam si aj homeopatiká na tvorbu mliecka, lebo po zinnate som mala pocit ze sa mliečko trosku zastavilo. Taktiež som si dávala obklady zo seknutého mlieka, to mi trošičku utišilo bolesť ale zápal nevyťahuje. Budem vám vdačna za pomoc.

Milá Andrea,

problémy s prsníkmi a bradavkami nie je možné diagnostikovať cez internet. Preto by bolo najlepšie, aby ste sa stretli s laktačnou poradkyňou, ktorá by vám pomohla.

Z toho, čo píšete, je možné povedať nasledovné:

Ak nemáte v prsníku hrčku ani nič zatvrdnuté, tak to nie je zápal prsníka. To je pravdepodobne dôvod, pre ktorý antibiotiká nezabrali. A navyše, ak antibiotiká nezaberú, to môže ďalej potvrdzovať to, že nejde o zápal prsníka.

Aj napriek tomu, že je možné, že nemáte zápal prsníka, môžete mať príznaky, ktoré opisujete: horúčky, začervenanie, bolesti. Jednou z možností, prečo to tak je, je upchatie mliekovodu (hoci aj na túto diagnózu je podmienka, aby ste mali hrčku v prsníku) alebo infekcia kandidózou. Čo sa týka všeobecnej liečby prečítajte si tento dokument o riešení zápalu prsníkov či upchatých mliekovodov. Je pravdepodobné, že by vám mohla pomôcť liečba na kandidózu - návod nájdete tu. Ak máte aj teraz horúčky a bolesti, môžete si dať ibuprofen, ktorý ich zmierni tak, aby ste zvládali dojčiť a mohli riešiť skutočnú príčinu.

Bez osobného vyšetrenia nie je možné zatiaľ povedať viac.

Pri horúčkovitých ochoreniach je možné, že sa zníži tvorba mlieka, preto urobte kroky popísané v tomto dokumente na to, aby sa zvýšila. K tomuto si prečítajte aj tento dokument.

V situácii, v ktorej sa nachádzate, je okrem vyriešenia bolestivého prsníka potrebné urobiť aj úpravu dojčenia tak, aby sa táto situácia už neopakovala:

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zapálené prsia