Ako odstavit babetko?

Zuzana    26.12.2011, 15:35

Ahojte, mame 9 mesacneho chlapceka. Bol vylucne dojceny do 6 mesiacov, od 6 mesiacov papa aj prikrmy, cumel nema. Vo februari nastupujem do prace( ked bude mat 10 a pol mesiaca) Mozete mi poradit ohladom postupneho odstavovania? O neho sa zatial bude starat tatko. Kojenia sa nechcem vzdat ani potom. Z domu budem odchadzat cca o 6 rano a pridem o 4 poobede. V praci mam moznost si mlieko odstriekavat. Zatial v noci papa tak 3-4x, cez den na poziadanie, spat vecer chodi o 8. Dakujem velmi pekne za radu a krasne sviatky vsetkym :)

Milá Zuzana,

to, že idete do práce, nie je prekážkou pre dojčenie, presne tak, ako to popisujete. Môžete dieťatko dojčiť pred odchodom do práce, potom po príchode z práce a potom večer a v noci podľa toho, ako bude synček chcieť. Keď budete dojčiť, tak moment príchodu z práce môže byť radostným okamihom pre vás oboch, synček sa bude tešiť na dojčenie a vy budete mať popri dojčení chvíľku na oddych. Dojčenie po príchode z práce je výborný spôsob, ako sa po dlhom dni znovu zvítať a naladiť sa pre ďalšiu spoločnú činnosť.

Vzhľadom na vek vášho synčeka si v práci môžete, ale nemusíte, odstriekavať mlieko. Pre vášho synčeka môže byť dojčenie počas vašej prítomnosti doma postačujúce. Mnohé deti si dokonca zvyknú na odlišný rytmus dojčenia v dni, keď matky pracujú, a na iný, keď sú napríklad cez víkendy doma, kedy sa deti dojčia aj cez deň.

Ohľadne rozhodovania o tom, či budete odstriekavať v práci, sa riaďte podľa toho, ako bude vaša situácia vyzerať. Ak sa rozhodnete pre odstriekavanie, odstriekané mlieko môže opatrovateľ vášho synčeka počas dňa pridávať do príkrmov, prípadne ho synček môže piť z otvoreného hrnčeka (hrnčeky s rozličnými náustami sú v podstate len to isté čo fľaša, ale v inom prevedení).
Ak sa rozhodnete, že odstriekavať v praci nebudete, a naozaj to nemusí byť potrebné, tak neodstriekavajte. Cez deň bude synčekovi stačiť, keď bude krŕmený bežnou stravou - pozrite si našu odpoveď ohľadne zavádzania príkrmov. Vo veku vášho synčeka nie je potrebné, aby ste používali na kŕmenie či pitie fľašky, synček môže byť normálne kŕmený a piť z otvoreného pohárika. Taktiež nie je potrebné, aby synček pil umelé mlieko. Mlieko mu budete poskytovať počas svojej prítomnosti vy dojčením, zvyšok dňa môže jesť normálne jedlo.

Čo sa týka prípravy na to, že pôjdete do práce:

- skúste už teraz počas svojej prítomnosti doma umožniť synčekovi, aby strávil dostatok času s tým, kto sa bude oňho počas dňa starať

- skúste zabezpečiť, aby sa naučil jesť dostatočné množstvo jedla počas dňa, dostatočne rozmanité druhy jedla

- skúste dať opatrovateľovi šancu, aby si našiel spôsoby, ako synčeka počas dňa uspať

- ak je to čo len trochu možné, skúste prvé dni ísť do práce na kratšiu dobu, prípadne na pár dní, po ktorých bude nasledovať deň - dva voľna

- vo veku vášho synčeka máte nárok v práci aj na prestávky na dojčenie, takže ak by to bolo možné, synčeka vám opatrovník môže priniesť aj do práce a môžete ho nadojčiť

- ohľadne dojčenia nemusíte teraz robiť žiadnu špeciálnu prípravu, dojčite ďalej tak, ako doposiaľ. Mnoho mamičiek, ktoré išli do práce, mali skúsenosť, že ich deti chcú byť dojčené, keď sú doma spolu s mamičkami, ale keď sa potom o ne stará niekto iný, tak si na dojčenie počkajú, kým mamička príde z práce.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako odstavit babetko?