bolesti bruška

Veronika    30.12.2011, 19:06

Dobrý deň, mám 7 týždňovú dcérku, plne dojčenú na požiadanie, cca každú 1,5-2h aj v noci. Asi mesiac užívam senovku - najprv prášok 3x čajovú lyžičku, teraz mám aj tbl. - 3x3, funguje dobre (pribrala 600g/2týždne), ale má na mňa laxatívne účinky. Chcem sa opýtať, či nemôže cez mliečko podobne pôsobiť na malú, máva neutíšiteľný plač takmer každý deň cca 3h (napr. včera od 3,00-6,00 ráno), nepomáha nosenie, dojčenie, bruško má ako bubon. Inak kaká pravidelne, 2-3x denne, vetry má skoro stále, ale pred tým plačom je vždy asi 4h bez stolice a vetrov. S tým súvisí moja druhá otázka, či a ako môžem senovku vysadiť, alebo je ešte skoro. Ďakujem za odpoveď.

Milá Veronika,

senovka, ktorú užívate, môže matke spôsobovať častejšie stolice. Nie je pravdepodobné, že príznaky, ktoré pozorujete pri dcérke, sú spojené s vaším užívaním senovky, pretože množstvo senovky v materskom mlieku je zanedbateľné. Navyše tieto príznaky sa objavujú aj pri iných bábätkách, ktorých matky senovku neužívajú. Príčinu teda treba hľadať asi inde.

Čo sa týka vysadenia senovky: Najviac zo všetkého to závisí od toho, ako prebieha dojčenie a ako sa dcérka počas neho správania. Senovku by bolo dobré vysadiť na základe vyhodnotenia dojčenia laktačnou poradkyňou.

Ak by sme urobili predpoklad, že dcérka skutočne dobre pije a že jej priberanie je dostatočné tak, ako píšete, tak môžete senovku prestať užívať. Ak je všetko v poriadku, môžete teda senovku vysadiť zo dňa na deň. Ak by sa vám zdalo, že sa situácia zhorší, môžete si v prípade potreby senovku znovu nasadiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > bolesti bruška