Hnacka a dojcenie

Barbora    02.06.2014, 20:05

Dobry vecer..mam 16 mes. synceka ktory ma problem s hnackami a je chory kasel a sopli..lekarka nam povedala ze 24 hod. Nemam kojit je este kojeny ale on nic ine nechce jest dnes troska mrkvoveho vyvaru zjedol aj vodu pije..mlieko som mu dala teraz vecer pride mi to drasticke ho teraz odstavit..

Milá Barbora,

nedáva žiaden zmysel dieťa 24 hodín nedojčiť.

Je úplne normálne, ak sa dieťatko počas hnačky či choroby chce len dojčiť a netreba mu nič iné vnucovať, kým neprejaví chuť. Dojčenie mu okrem iného poskytuje úľavu od bolesti a tiež dokonalú stravu. Materské mlieko je pre bábätko s hnačkou mimoriadne dôležité, pretože mu okrem tisícok dôležitých látok poskytuje protilátky a imunitné faktory, ktoré podporujú jeho uzdravenie. Nehovoriac o tom, že materské mlieko pomáha zregenerovať črevo po hnačke, vystiela jeho sliznice, pomáha bábätku, aby sa obnovila tá správna črevná flóra. Navyše materské mlieko obsahuje prebiotiká a probiotiká, ktoré sú pri takýchto stavoch mimoriadne dôležité. Nie je nič, čo by bábätku s hnačkou pomohlo tak ako materské mlieko. Dojčenie je počas hnačiek či vracania mimoriadne dôležité - poskytuje bábätku cenné látky a hydratuje ho. Dovoľte dieťaťu, aby bolo na prsníku tak často, ako chce. Materské mlieko je pre choré dieťa na mieru šitý liek.

Okrem toho je dôležité vedieť, že počas hnačiek nie je vhodná diéta, nie je vhodné nepodávať žiadne tuky a kŕmiť dieťa len napríklad suchármi, mrkvou či ryžou. Ak dieťa prejaví záujem o jedlo, môže dostať bežnú zdravú stravu - je to dôležité pre rýchlejšie zlepšenie stavu čreva a pre to, aby hnačka nepretrvávala.

Podľa týchto odporúčaní je pri hnačke potrebné zabezpečiť dostatočnú hydratáciu (či rehydratáciu) - v prípade dojčeného dieťaťa dojčením a po nej má nasledovať normálna strava:
Santosham M, Fayad I, Hashem M, et al. A comparison of rice-based
oral rehydration solution and “early feeding” for the treatment of acute
diarrhea in infants. J Pediatr. 1990;1 16:868-875
Fayad IM, Hashem M, Duggan C, Refat M, Bakir M, Fontame 0.
Comparative efficacy of rice-based and glucose-based oral rehydration
salts plus early reintroduction of food. Lancet. 1993;342:772-775
Khin MU, Nyunt-Nyunt W, Myokhin AJ, et al. Effect of clinical outcome
of breast feeding during acute diarrhoea. Br Med J. 1985;290:587-589
Margolis PA, Litteer T. Effects of unrestricted diet on mild infantile
diarrhea: a practice-based study. Am I Dis Child. 1990;144:162-164
Gazala E, Weitzman 5, Weitzman Z, et al. Early versus late refeeding in
acute infantile diarrhea. Isr J Med Sci. 1988;24:175-179



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hnacka a dojcenie