dlhé dojčenie s dokrmom a aj tak nema dosť

Lenka    29.01.2012, 01:15

Dobry den chcela by som sa spytat mam 7 týždnovu dcerku a dojcim ju a aj dokrmujem. dojcim cez klobuciky a dokrmujem flasou. problem je v tom, ze najskor ju dojcim 20 minut z kazdeho prsniku a to ma ešte malo tak dam nutrilon vypije 90ml a stale ma malo potom opat idu prsniky a s tmi to pokracuje dalsie dve hodiny striedavo zaspi a potom sa opat prebudi, davam aj dudlik a to sa zacne jedovat, ze z neho nic netecie uz som uplne zufala lebo som bola presvedcena o tom, ze ked dam aj umele mlieko bude spokojna a zaplni si brusko ale vobec to tak nieje. kde robim chybu? Je to moje druhe dieta prvu om dojcila rok a to nemalo chybu uzivali sme si to obe za 10minut bol napapana a toto je ako zly sen ked som nedokrmovala vedela byt prisata aj 5hodin v kuse a stale papala .... prosim poradte mi dakujem

Milá Lenka,

potrebujete urobiť tieto tri dôležité kroky:
a) Prestať používať fľašku. Fľaša nie je potrebná na dokrmovanie. Fľaša celú situáciu zhoršuje. Ak je momentálne dokrmovanie skutočne potrebné, tak skúste dokrmovať priamo na prsníku laktačnou pomôckou:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Bábätká sa učia dojčeniu dojčením. Satie na prsníku je ďaleko viac než len príjem materského mlieka
b) Odstrániť používanie klobúčikov. Klobúčiky môžu znižovať z dlhodobého hľadiska tvorbu mlieka, bábätko v skutočnosti nie je prisaté na prsník - v istom zmysle je klobúčik spôsob, ako urobiť z prsníka fľašu.

Je možné, že sa dcérka bez klobúčikov odmietne prisať, poradkyňa pri dojčení vám v takom prípade vie poradiť postupy, ktoré ju môžu na prsník postupne prilákať a ukáže vám ako medzičasom kŕmiť bábätko tak, aby sa dojčenie ohrozovalo čo najmenej. 

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/ 
Základom týchto postupov je intenzívny fyzický kontakt, ideálne koža na kožu a trpezlivé ponúkanie prsníka, pričom medzičasom sa pracuje na zvyšovaní tvorby mlieka a dieťatko sa kŕmi mimo prsníka 

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/ 
do času, kým sa na prsník nezačne prisávať.

c) Zvýšiť tvorbu mlieka tak, aby vaša tvorba mlieka pokrývala synčekovu potrebu mlieka.
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Je dôležité, aby ste tieto kroky urobili spolu s laktačnou poradkyňou, ktorá by vám mala ukázať správne prisatie a vyhodnotiť pitie, príp. si pozrite videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmite si dcérku k sebe na hruď medzi prsia vyzlečenú len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ňou ľahnete do postele, alebo počas domácich prác, keď si ju len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.
Kúpte si kapsule senovky a benediktu.
Na vašu otázku ohľadne toho, prečo chce dcérka byť na prsníku dlho je v zásade v dvoch veciach:

1) neefektívne pitie (používanie klobúčikov, fľaše, cumlíka), atď. - táto časť sa dá zlepšiť a pitie môže byť efektívne, hoci sa nemusí podobať na vašu prvú skúsenosť

2) to, že chce byť na prsníku takmer neustále, je súčasťou dojčiaceho správania mnohých detí. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť a pod. To, že dcérku priložíte na prsník vždy, keď plače, znamená, že tieto iné funkcie dojčenia plne využívate. Dojčenie vám tak pomáha pri riešení situácií, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, tú schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má tú istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo bábätko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz tieto funkcie prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin. Toto sa postupne bude meniť, váš synček vyrastie a prirodzene ho začnú zaujímať mnohé iné veci, prirodzene si nájde spôsoby, ako sa upokojiť a ako vnímať veci, a to všetko vďaka istote, ktorú teraz nadobudol pri dojčení. Dojčenie mu dá základ na to, aby neskôr v živote mohol byť nezávislý a samostatný, lebo sa bude mať o čo emocionálne oprieť. Budú to tie krásne chvíle, ktoré strávil pri dojčení a ktoré mu dali nesmierne množstvo lásky a porozumenia pre jeho ťažkosti. Nájdite preto spôsoby, ako umožniť dcérke, aby sa dojčila podľa svojich potrieb, a aby ste zároveň dokázali napĺňať svoje potreby.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > dlhé dojčenie s dokrmom a aj tak nema dosť