Nočný maratón pri dojčení

Katka    14.05.2021, 12:55

Svoju 19-mesačnú dcérku dojčím od prvej chvíle na požiadanie. V tomto období sa jej prerezávajú zuby (aj stoličky) a naše noci sa podobajú na dojčiaci maratón - o pol noci sa zobudí a potom až do rána visí na prsníku - striedavo na pravom a na ľavom, ale akonáhle jej chcem zobrať tak sa zobudí a plače.. Aj cez deň, keď si sadnem na hociakú stoličku alebo si ľahnem na posteľ už aj ma začne trhať a pýta si prsník.. Keď je u starých rodičov, ani ju nenapadne, je kľudná a vydrží bez prsníka aj 6 hodín. S tým nočným kojením, by som ale potrebovala poradiť, lebo nič nezaberá, len prsník.. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.

Milá Katka,

áno, keď sa deťom prerezávajú zúbky, tak mnohé sú pricucnuté non-stop. Niekedy cez deň a aj celú noc. Matky sú pre ne zdrojom dôvery, vedia, že tam môžu riešiť svoju bolesť, neistotu, zúbky a podobne. To, že to nerobia pri iných ľuďoch, je normálne. Rovnako ako dospelý človek sa poťažuje práve napríklad blízkej kamarátke a nie hocikomu, koho stretne; tak aj deti najviac plačú a sťažujú sa svojim matkám. Lebo vedia, že to je to správne miesto, kde nájdu pochopenie. Ak je dieťa dojčené, tak práve u matky, je schopne veľmi fyzickým spôsobom riešiť to, čo ešte nedokáže porozprávať. Pri iných ľuďoch túto jedinečnú možnosť nemá. Je to „závislosť“, ale tá správna závislosť. Na kom inom má byť maličké dieťa závislé, ak nie na matke (a dojčeni)? Toto je zdravá závislosť. Potreba tejto „závislosti“ sa raz naplní, a tým pádom odznie. Tento čas sa už nikdy nevráti. Je jedinečný.
Odporúčame vám preštudovať si tipy v tomto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Toto všetko pominie samo od seba a dieťa, ktoré sa teraz dojčí stále, sa už nebude dojčiť (samo od seba), a z týchto chvíľ (ktoré sú pre matku náročné) si odnesie istotu, pocit lásky a porozumenia, ktorý ho bude sprevádzať celý život.

Detičky nebudú malé stále, určite vyrastú, bude to lepšie.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nočný maratón pri dojčení