Cumlík calma

Andrea    01.09.2014, 22:30

Dobry deň, dieťatko sa mi pravdepodobne naučilo na flastičku, keďže pri prsníku strašne vystrája... Často však cestujeme a flastička je na cestách pre nás pohodlnejšia. Chcem sa opýtať či cumlík calma od Medely sa naozaj dá použiť ako náhrada prsníka? Na prechode z klasickej flasticky na prsník pomaly pracujeme pomocou cievky... Dakujeme

Milá Andrea,

reklama a marketing vždy tvrdili a vždy budú tvrdiť, že konečne je na trhu fľaša, ktorá je určená na kŕmenie dojčených detí, aby sa dojčenie udržalo, podporilo a predĺžilo, hoci to nie je pravda. Takéto nevedecké výroky sú pokryté Kódexom WHO o marketingu náhrad materského mlieka a takáto reklama je neetická a podľa kódexu zakázaná, práve preto, že používanie takýchto výrobkov reálne spôsobuje dojčiacim matkám problémy s dojčením, tak, ako sa to stalo aj u vás.

Neexistuje fľaška bez ohľadu na jej názov či značku, ktorá by bola podobná prsníku. Žiadna fľaša sa ani približne nepodobá prsníku. Akékoľvek nová, v súčasnosti či budúcnosti vynájdená fľaška, bez ohľadu na to, čo bude reklama tvrdiť, nie je rovnaká ako prsník. Žiadna fľaška nepomáha pri dojčení. Žiadna fľaška bez ohľadu na to, čo o danej fľaške tvrdí marketing, nepodporuje dojčenie. Hoci reklamy na fľašku vždy tvrdia, že konečne prinášajú fľašku, ktorá umožňuje kombinovať dojčenie a kŕmenie z fľašky, je to a vždy bude len reklama, nič viac. Fľaška je fľaška a dojčenie je dojčenie - ide o dve odlišné metódy kŕmenia. Žiadne satie na fľaši ani zďaleka nepripomína pitie z prsníka. Bábätká používajú pri pití z prsníka iné svaly ako pri pití z fľaše. Žiaden cumlík na fľaši sa nepodobá bradavke a žiadna dierka na cumlíku neposkytuje podobný tok mlieka ako z bradavky. Preto sa potom bábätko môže začať hnevať na prsníku, keď sa tok mlieka prestane podobať na ten, ktorý pozná pri pití z fľaše. Riešením je preto prestať používať fľašu a začať vzniknutú situáciu riešiť spoločne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Dokrmovanie pomocou cievky na prsníku je dobrý krok, ale existujú aj ďalšie techniky, ako v tejto situácii pomôcť bábätku, aby bolo na prsníku zasa spokojné a najlepšie je riešiť ich spoločne s poradkyňou.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Používanie cumlíka a fľaše, aj občasné, ovplyvňuje spôsob, akým sa bábätko potom prisáva na prsník a toto je potrebné v tejto situácii začať upravovať práve s osobnou pomocou poradkyne.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Je možné, že situácia s dokrmovaním fľašou znížila tvorbu mlieka a poradkyňa pri dojčení vám bude v takej situácii vedieť odporučiť, aké kroky urobiť pre to, aby sa tvorba mlieka zvýšila.

Okrem toho vám odporúčame začať navštevovať podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

V podpornej skupine získate podporu iných mamičiek pre dojčenie na verejnosti, aby ste nemuseli používať fľašu, keď niekam cestujete. Nebudete tak musieť na cestách riešiť množstvo pomôcok pre kŕmenie bábätka, ktoré potrebujú používať matky používajúce fľaše. Dojčenie zásadne zjednodušuje starostlivosť o bábätko, vrátane cestovania s bábätkom.

Skúste si tiež pozrieť náš Facebook, kde tieto odpovede zverejňujeme, sme presvedčení, že dojčiace mamičky napíše komentáre k tomu, ako cestovali s dojčenými deťmi. Dojčenie totiž cestovanie len a len uľahčuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Cumlík calma