Alergia?

Tana    07.02.2012, 09:03

Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu. Dojcim 13 mesacnu dceru a od vcera som si vsimla, ze sa jej robia po dojceni najskor to boli dve tri vyrazky na lickach a dnes rano ich mala dost cele cervene. Cca dve hodinky po dojceni jej zbledli a bolo vsetko v poriadku az kym som ju zase nenadojcia. opat jej licka ocerveneli. Moze sa jednat o nejaku alergiu? Nikde inde nic nemala. Rozmyslala som, co som zjedla, najskor ma napadlo, ze som jedla skoricovy kolac, ci skorica nie je taky alergen, no jedla som skoricu aj predtym, a nic sa nestalo. Potom zase, ze som jedla smotanovy jogurt, no to tiez nebolo prvy krat. Napokon ma este napadlo, ze som si v sobotu kupila zuvacky a ja niekedy zozujem aj dve tri naraz.Aj dva balicky za den. Mozu mentolove zuvacky sposobit alergicku reakciu u dcery? Dakujem

Milá Táňa,

pozorovanie alergických reakcií nemusí byť jednoduchá záležitosť a ešte ťažšie môže prísť na príčinu toho, čo ste pozorovali. Navyše takéto prejavy nemusia byť výlučne prejavom alergie. A hoci sa začervenanie líčiek objavuje po dojčení, dojčenie nemusí byť príčinou tohto javu a s vysokou pravdepodobnosťou ani nie je, obzvlášť vo veku vašej dcérky. Že by mentolové žuvačky, ktoré žujete (bez ohľadu na ich množstvo), spôsobovali začervenanie líčiek po dojčení sa zdá byť mimoriadne nepravdepodobné, už aj pre to, že mentolu sa, podobne ako drvivej väčšiny akýchkoľvek iných látok, dostáva do materského mlieka zanedbateľne maličké množstvo.

Je možné, že začervenanie prestane bez toho, aby ste jednoznačne prišli na príčinu. Nedomnievame sa, že by tou príčinou boli dojčenie. Preto potom riešenie, ak by to pretrvávalo a bolo potrebné, treba hľadať u iných odborníkov.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok