Angína ako dôvod odstavenia?????

Zdenka    08.09.2014, 16:56

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Mám 15- mesačné dievčatko, dojčené na požiadanie, okrem mliečka toho veľa nezje, ale ochutnáva zo všetkého, stále si pýta niečo mňam- mňam, ochutná a nechá tak. skrátka prejavuje záujem o jedlo, ale aj tak je moje mliečko to hlavné :-) čomu sa ja veľmi teším.plánujem ju dojčiť do prirodzeného odstavenia, keď sa ona rozhodne, že už nechce. Ale mám problémy s krčnými mandľami, trápia ma angíny, od júna som brala už 2-krát antibiotiká Amoksiklav a teraz mi vôbec nezabrali, aj po dobratí liekov, mám stále mandle zahnisané. moja Dr. mi povedala, že ak budú teraz výsledky sterov zlé(čo budú, lebo má tam plno hnisu už na pohľad), tak bude trvať na odstavení, aby mi mohla predpísať iné antibiotiká, ktoré sa nemôžu pri dojčení. uvažuje aj nad odstránením mandlí. vraj to mám zvážiť. neviem, čo mám robiť. ja ju v žiadnom prípade nemienim odstaviť. moja Dr. to nechápe, vraj načo dojčím také veľké dieťa? má len 15 mesiacov!!!!!!prečo sú tí Dr,´. takí zadubení?????? Rovnako sa s tým stretávam u môjho gynekológa. chceme druhé baby, ale ešte mi nenabehol cyklus, tak on tvrdí, že sa s tým nedá nič robiť, jedine že musím malú odstaviť, lebo vraj ak otehotniem, budem musieť do 3 mesiacov prestať dojčiť, že bude na tom trvať. to ak sa nám o podarí a budem tehotná nejakým zázrakom, tak mu mám tajiť, že dojčím? prosím, poraďte mi. som zúfalá z myšlienky násilného odstavenia môjho dievčatka. ďakujem za každú dobrú radu :-)

Milá Zdenka,

angína skutočne nie je dôvod na odstavenie, práve naopak, ak ste takto chorá, tak o to dôležitejšie je, aby vaše bábätko bolo dojčené a dojčením chránené pred tým, aby ochorelo. Navyše príčinou angíny nie je dojčenie. A to, že sa angína vlečie a ťažko lieči, sa môže stať hocikomu bez ohľadu na to, či dojčí alebo nie; nehovoriac o tom, že drvivá väčšina dojčiacich mamičiek angínu nemá. A to, že potrebujete prílišné lieky, antibiotiká či vyšetrenia nie je dôvod na to, aby ste odstavili. Môžete dojčiť aj popri ktorýchkoľvek antibiotikách, ktoré by vám v tejto súvislosti nasadili. Môžete užívať antibiotiká ako ktorýkoľvek iných človek, ktorý nedojčí. Navyše, vaše bábätko má už 15-mesiacov - ak by malo angínu, tiež by bolo liečené.

Operačne odstrániť mandle je možné, aj keď dojčíte - dojčenie v tomto smere nie je žiadna prekážka, navyše dnes existujú aj centrá, kde to robia v rámci jedného dňa, takže by to neznamenalo ani žiadne odlúčenie od vašej dcérky. Môžete dojčiť do času tesne pred zákrokom a po zákroku hneď, ako sa na to budete cítiť.

Často sa odstaviť bábätko v tomto veku odporúča už len preto, že sa niekto dozvie, že dieťatko tohto veku je dojčené, a tak to vyzerá ako "príležitosť" oddôvodniť, prečo vlastne už dojčiť netreba, hoci v skutočnosti je toto úplne najhorší čas na ukončenie dojčenia vzhľadom na ochranu, ktorú v tejto situácii dojčenie poskytuje. Vaše plány na dojčenie až do prirodzeného odstavenia sú úplne v poriadku a to, že máte angínu, nepredstavuje dôvod na to, aby ste ich menili.

Čo sa týka vášho druhého otehotnenia. Vaše bábätko má len 15 mesiacov, mamičky dostávajú menštruáciu vo veľmi širokom časovom rozpätí po pôrode, ale v priemere je to približne 14 mesiacov, takže je dosť dobre možné, že v nadchádzajúcich mesiacoch vám cyklus nabehne a budete môcť otehotnieť. Nemáte sa kam ponáhľať, toto postupne príde. 

A dojčiť môžete aj počas tehotenstva: http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tehotenstvo/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Angína ako dôvod odstavenia?????