Znizena tvorba mlieka v noci

Zuzana    13.02.2012, 22:18

Dobry den, poprosim o radu ohladom tvorby mlieka. Mam 6 tyzdnove babatko, ktore je plne dojcene. Teraz ho uz krmim z oboch prsnikov, lebo jeden mu nestaci. Pyta si jest kazde dve hodiny, v noci sa budime po 4-5 hodinach.Vzdy vecer mam vsak pocit, ze mam velmi malo mlieka. Pijem dost tekutim, najma vodu, caj na podporu dojcenia a feniklovy caj.Dneska v noci ked som ho kojila o dvanastej sa prvy krat stalo, ze mi vypil obidva prsniky a jedoval sa, lebo chcel viac. Poprosim o radu, ci je znizena tvorba mlieka v noci normalna, pripadne ci mam siahnut aj po inych podpornych prostriedkoch....homeopatika.....atd. Cez den mam mlieka dostatok, vzdy mu to doteraz stacilo Vopred dakujem za odpoved.

Milá Zuzana,

to, čo popisujete by mohlo poukazovať na to, že by malo význam uvažovať o podniknutí krokov na to, aby zlepšili niektoré aspekty toho, čo ste napísali. Najlepšie by bolo podniknúť tieto kroky s pomocou poradkyne pri dojčení, ktorá by mala možnosť priamo pozorovať dojčenie a vyhodnotiť výdanosť pitia a poradiť vám, ako ďalej postupovať. Niekedy stačí totiž urobiť malé úpravy v prisatí a polohe bábätka na to, aby bábätko lepšie pilo.

Kroky, ktoré potrebujete urobiť sú:
1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Na týchto videách sa tiež naučíte poznať, či bábätko skutočne dobre papá a pije mlieko. Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Pozrite si aj fotky správneho prisatia, pretože správne prisatie zvyšuje množstvo mlieka, ktoré bábätko vypije:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

S týmto vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, prípadne skúste podľa obrázkov použiť priečnu polohu. V každom prípade, výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka.
2) Okrem toho si prečítajte tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/
3) Taktiež vám pomôže intenzívny fyzický kontakt: Vyzlečte bábätko do plienky a seba do pol pása a ľahnite si s ním, prípadne si ho dajte do šatky alebo nejakého nosiča a noste ho. Toto je pre prípravu na prisatie veľmi dôležité.

Ešte priamo k vašim otázkam:

- tvorba mlieka by nemala byť v noci znížená

- dojčite počas z jedného dojčenia pokojne z dvoch prsníkov, prípadne prsníky striedajte. Dodržiavanie pravidla, že bábätko má piť pri jednom dojčení len z jedného prsníka, môže viesť k zníženiu tvorby mlieka z dlhodbého hľadiska. Takéto pravidlo nemá zmysel. Bábätko má piť na jednom prsníku dovtedy, kým na ňom pije, a keď už nepije ani so stláčaním prsníka a javí záujem o druhý prsník, tak ho treba na druhý prsník preložiť. V priebehu jedného dojčenia možno takto prsníky vystriedať aj viackrát.

- je možné, že vo vašom prípade vám pomôže zlepšenie polohy, prisatia, používanie stláčania a striedanie prsníkov, ak bábätko prsník "dopije". Ale je možné, že vám môžu podľa vyhodnotenia pitia bábätka pomôcť aj podporné prostriedky uvedené v tomto dokumente.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Znizena tvorba mlieka v noci