Hnacka

jana    18.09.2014, 17:37

Dobry den, dietatko kojim rok. Tyzden vsak mam hnacku, zacala som sa dietnejsie stravovat a bojim sa o stratu mlieka. Viete mi poradit, akym sposobom zabezpecit aby sa tak nestalo?

Milá Jana,

hnačky, aj keď sú spojené s nechuťou na jedlo, by nemali spôsobiť zníženie tvorby mlieka. Počas hnačky pokračujte v dojčení tak ako obvykle. Nemajte obavy.

Ale ak ste mali vysoké teploty, čo však z vašej otázky nie je zrejmé, tak je zníženie tvorby mlieka niekedy možné. Z hľadiska dojčenia pravdepodobne nepotrebujete nič iné len pokračovať v dojčení a o chvíľu sa budete cítiť lepšie a všetko sa vráti do normálu. Keď sa vám vráti chuť do jedla, z hľadiska liečby hnačky a vracania začnite jesť to, na čo máte chuť, nemusíte držať žiadnu špeciálnu diétu, k tomuto si prečítajte túto odpoveď z poradne dojčenia, ktorá rieši aj otázku zbytočnosti diéty počas hnačky aj po hnačke:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2322

V každom prípade, diéta samotná neovplyvňuje tvorbu mlieka, materské mlieko sa tvorí z krvi a jeho tvorba nie pomerne nezávislá od toho, čo matka zje.

Tento dokument síce nehovorí presne o vašej otázke, ale kroky z neho na zvýšenie tvorby mlieka môžete vo vašom prípade aplikovať, ak by ste mali skutočne pocit, že je potrebné v tomto smere niečo robiť, z vašej otázky sa však zdá, že stačí len pokračovať v dojčení tak ako doposiaľ:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

A ešte vo všeobecnosti je dobré podotknúť, že aj počas hnačiek aj vracania (matky či dieťaťa) je dôležité pokračovať v dojčení. Jedným z dôvodov je, že pokračovanie v dojčení predstavuje okrem iného ochranu pred ochorením pre dojčené dieťa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok