Hospitalizacia bez 6,5mes. dojceneho dietata

Jana    26.09.2014, 16:35

Dobry den. Mam 6,5 mes. syna, ktory je dojceny, nepouziva flasu, ani dudel, 2 tyzdne ma na obed zeleninovy prikrm, ale vela toho nezje. O 2 tyzdne budem minimalne tyzden hospitalizovana v nemocnici co starsim synom, preto nebudem moct dojcit mladsieho. Mliekomsi vopred odsajem, ale chcem sa spytat, akym sposobom mu ho bude moct manzel podavat. Mame kupit flasu? V noci zaspava na prsniku, aj pocas noci si potrebuje niekolkokrat cucnut. Po navrate z nemocnice chcem v dojceni pokracovat, ale bojim sa, ze pocas mojej nepritomnosti doma, si od dojcenia odvykne. Co robit aby nestratil zaujem o dojcenie? Dakujem za odpoved

Milá Jana,

vo vašej situácii je vhodné v prvom rade preskúmať, aké máte možnosti, aby ste nemusela byť na týždeň oddelená od vášho bábätka. Stojí za to pokúsiť sa túto situáciu riešiť tak, aby ste nemuseli ostať týždeň bez vášho bábätka, ktoré je ešte veľmi malé a týždeň bez dojčenia môže byť náročný po viacerých stránkach a samozrejme, z hľadiska dojčenia nie je možné odhadnúť, čo sa stane, keď budete môcť znova s bábätkom byť. Otázka je len, ako to prakticky realizovať.

Jedna z vecí je, že aj keď budete so starším synčekom hospitalizovaná, to neznamená, že nemôžete bábätko vidieť a dojčiť ho. Vy nebudete pacient a teda máte viacero možností:

a) ten, kto sa bude o bábätko starať, vám ho môže nosiť na dojčenie. Zvyšok času ho môže kŕmiť normálnym jedlom.

b) s tým, kto sa bude starať o bábätko, sa môžete cez deň prestriedať, tak, aby ste so starším synčekom boli v dôležitých chvíľach a zároveň, aby ste bábätko mohli dojčiť.

c) skúste hľadať možnosť, ako môžete staršieho synčeka v nemocnici večer uspať a potom sa s niekým na noc vystriedať, aby ste mohli doma v noci dojčiť bábätko a ráno zasa prísť do nemocnice.

d) skúste tieto možnosti kombinovať tak, aby vaše bábätko mohlo byť počas hospitalizácie dojčené aspoň trochu. Všetko ostatné sa bude dať vykryť jedlom.

Okrem toho sa môžete zamyslieť a nad týmito možnosťami:

1) Aj v prípade hospitalizácie so starším synom sa pokúste nájsť nemocnicu, kde by ste mohli byť hospitalizovaní aj s malým bábätkom aj so sprievodcom k nemu. Ako dojčiaca matka máte na to nárok. Nevzdávajte sa tohto nároku pri prvom odmietnutí. Možno vám to v niektorej nemocnici umožnia, aj keď vám to v inej zamietnu.

2) Ak by to bolo čo len trochu možné, oplatilo by sa pokúsiť sa, aby so starším synom mohol byť hospitalizovaný iný člen vašej rodiny a vy ste mohli ostať doma s bábätkom.

3) Aj keby ste neboli s dieťatkom hospitalizovaná, žiadajte, aby vám ho mohli nosiť do nemocnice na dojčenie celý deň.  Na toto máte nárok, nevzdávajte sa ho.

Ak nebudete s dieťatkom v nemocnici, je veľmi dôležité, aby ste podnikli kroky na udržanie tvorby mlieka. Okrem toho ľudia, ktorí sa budú starať o vaše dieťatko počas vašej hospitalizácie by vám mohli pomôcť tým, že by vytvorili podmienky na to, aby vaše dieťatko bola počas vašej hospitalizácie kŕmené takým spôsobom, ktorý najpravdepodobnejšie umožní jeho návrat k dojčeniu, najmä je dôležité, aby pri starostlivosti o dieťatko nepoužívali fľašu alebo cumlík. Prečítajte si tiež túto odpoveď z poradne dojčenia:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=533

Z hľadiska udržania tvorby mlieka urobte tieto kroky:

1) Odsávajte si alebo si odstriekavajte mlieko, dostatočne často, dostatočne intenzívne, prípadne si to vyskúšajte ešte predtým, ako pôjdete do nemocnice, pretože odsávanie a odstriekavanie je zručnosť, ktorú sa treba naučiť. Ak by ste potrebovali, poproste poradkyňu pri dojčení o pomoc. Odsávanie môžete zefektívniť stláčaním prsníka počas odsávania.

2) Ak by ste chceli urobiť skutočne pre udržanie laktácie čo najviac, môžu byť súčasťou vášho plánu spoločne s odsávaním prostriedky na podporu laktácie. Použite prostriedky spomínané v tomto materiáli v časti „Stále to nefunguje“:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/zvysenie-prisunu-mm/

3) Prečítajte si tento článok o skladovaní materského mlieka:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/uskladnovanie-mlieka/

Počas vašej hospitalizácie môže byť vaše dieťatko kŕmené vaším odsatým mliekom tak, že ho napríklad bude mať primiešané do príkrmov alebo ho môžu vášmu dieťatku podávať v poháriku. V tomto veku už nepotrebuje umelé mlieko, pokiaľ by bolo ochotné prijímať dostatok tuhej stravy vo forme príkrmov, aj keby žiadne materské mlieko nedostávalo. V tomto veku nemá zmysel dávať dieťatku fľašu, dávajte mu vodu alebo odsaté materské mlieko z otvoreného pohárika (nie pohárika s náustkom - to je len iný typ fľaše). Jedlo môže jesť buď vo forme akýchkoľvek príkrmov, príp. s primiešaným materským mliekom. Ak dieťatko nebude mať chuť piť vodu, môže dostávať príkrmy, ktoré sú veľmi tekuté tak, aby malo pokrytú potrebu tekutín. Ak sa dá, vyhnite sa podávaniu čaju z fľaše.

Ideálne by teda bolo, aby ste bábätko aj počas hospitalizácie aspoň párkrát dojčili. To by vám uľahčilo dojčenie po príchode z nemocnice. Ak nie, tak sa po príchode z nemocnice snažte čo najviac času so bábätkom stráviť v kontakte koža na kožu, ktorý pomôže tomu, aby dieťatko prekonalo odlúčenie od vás, a pomôže tomu, aby sa bol bábätko znova ochotné sa prisávať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hospitalizacia bez 6,5mes. dojceneho dietata