Pri dojčení mi bábätko zaspí

Katarína Jaššová    03.10.2014, 18:21

Dobrý deň, máme 6 týždňové bábätko, je dojčené, no posledný týždeň máme problém so spaním celkovo, zle spinká v noci, budí sa po cca hodine, niekedy aj po pol hodine, je nervózna, prikladám ju zakaždým ako sa zobudí a plače, ale rýchlo zaspí na prsníku, budím ju, nič, stále spinká, ľavý prsník ma už boli, len časť, neviem kde je problém, viete mi poradiť? dakujem

Milá Katarína,

spánok maličkých bábätiek sa mení a nemusí v 6 týždňoch vyzerať tak, ako na začiatku. A je rovnako dobre možné, že toto sa čoskoro zmení samo od seba. Avšak vo vašej otázke popisujete aj bolesť prsníka pri dojčení a tieto dva fakty sú dostatočným dôvodom na to, aby ste skontrolovali dojčenie spoločne s poradkyňou pri dojčení a podnikli kroky pre zlepšenie situácie. Ak bábätko na prsníku dobre pije, dobre priberá, tak potom toto možno ako príčinu situácie s zaspávaním na prsníku spojeným s častým nočným budením vylúčiť. Vo vašej situácii by vám najviac pomohlo, keby ste sa obrátili na niektorú z našich poradkýň:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Na týchto videách sa tiež naučíte poznať, či bábätko skutočne dobre papá a pije mlieko. Niekedy časté nočné budenie súvisí s tým, či má bábätko dostatočný príjem mlieka pri dojčení.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva, pretože správne prisatie ovplyvňuje to, koľko mlieka získa dieťa pri dojčení a tiež ovplyvňuje to, či matka pociťuje dojčenie ako bolestivé:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

S týmto vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, prípadne skúste podľa obrázkov použiť priečnu polohu. V každom prípade, výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Pozrite si aj fotky správneho prisatia: 

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Je možné, že pre vyriešenie situácie s bolestivým prsníkom bude potrebné urobiť ešte ďalšie kroky:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

V takom prípade postupujte podľa odporúčaní poradkyne.

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Bábätká zaspávajú, keď tok mlieka na prsníku poklesne. Pomocou stláčania prsníka je možné, že bábätku v noci pomôžete vypiť viac mlieka a pomôžete mu nezaspať pred tým, než sa dostatočne napije.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pri dojčení mi bábätko zaspí