hormonálna stimulácia pred KET a dojčenie dieťaťa

Mariana    16.02.2012, 17:16

mám 20 mesačného syna , dojčím ho v podstate na požiadanie . Ale obvykle pred denným a nočným spaním a asi 2 až 3x v noci. Chceli by sme ďalšie dieťa. Bohužial opäť musíme absolvovať Kryoembryotransfér. Čiže vloženie zamrazených embrýí do maternice. Tomu predchádza hormonálna stimulácia pomocou estrogenu a utorgestanu. Lekár v centre nám však oznámil , že začať s dalším cyklom môžme až najskôr po započatí normálneho menštruačného cyklu a po odstavení nášho syna od kojenia. Menštruáciu mám , ale syna sa mi akosi nechce odstavovať, lebo syn je myslím od kojenia závislý. A myslím , že v tomto období aj o niečo viac vnímavejší na vonkajšie podnety a veľmi negatívne situácie rieši prisatím sa na prsník. A myslím , že existuje aj tandemové kojenie , ktoré by som určite prípadne vyskúšala . A le momentálne nás trápi otázka či bude nutné , alebo nie odstaviť syna od kojenia ? A či je možné dieťa kojiť aj napriek hormonálnej príprave ,alebo by mu to mohlo nejako ublížiť na zdravý? Hormony sa užívajú 12 týždňov na začiatku tehotenstva a to Utrogestan čípky 100mg -3xdenne po 2 čípky a Estradiol ale až 2mg! - 2xdenne 1 tabletka. Ďakujem veľmi za vašu odpoveď.

Milá Mariana,

deti vo veku vášho synčeka potrebujú dojčenie presne z dôvodov, ktoré ste popísali - na túto tému si môžete prečítať viac v niektorých z našich predchádzajúcich odpovedí:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=124

A máte pravdu, že je možné i tandemové dojčenie. Ak chcete, prečítajte si Dojčenie počas tehotenstva náš článok o dojčení v tehotenstve.

Čo sa týka hormonálnej stimulácie v situácii, ktorú popisujete: Pre synčeka nepredstavuje užívanie Estradiolu (aj napriek vysokému dávkovaniu) ani Utrogestanu problém, v dojčení môžete pokračovať. Estrogény sa totiž v materskom mlieku prirodzene aj za bežných okolností vyskytujú, takže sa nemusíte obávať. Jediná vec je, že užívanie Estradiolu s vysokou pravdepodobnosťou zníži tvorbu mlieka, čo by pri maličkých bábätkách mohol byť problém, ale pri deťoch vo veku vášho syna to problém pravdepodobne nemusí byť, pretože deti v jeho veku sú ochotné sa dojčiť bez ohľadu na množstvo mlieka, ktoré pri tom vypijú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > hormonálna stimulácia pred KET a dojčenie dieťaťa