Skončenie laktácie

Janka    06.11.2018, 08:15

Dobrý deň !Práve dnes máme 2 roky a ja som si povedala, že skončím s dojčením. Ale ako sa mi má prestať tvoriť mlieko? Už som mu nedala 3 dni a prsia mám naliate a bojím sa, že sa mi zapália. Sú nejaké prípravky na zastavenie tvorby mlieka? Skúšala som mu dávať sunar, ale naťahuje ho z neho, tak ho s tým netrápim. Každý deň má buď syr, jogurt alebo jogurtový nápoj - stačí mu taký prísun vápnika? Neviem či som urobila správne že som ho odstavila, povedala som mu, že mliečko neni a on si ho ani nepýta. Aj keď mi je to trochu ľúto, lebo to bol taký náš čas - pekný!!!

Milá Janka,

ak sa prestane z prsníka odoberať mlieko, tvorba mlieka sa zastaví bez toho, aby bolo potrebné čokoľvek urobiť. Neodporúčame vám užívať lieky či prípravky pre zastavenie tvorby mlieka, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh. Nemusíte sa obávať zápalu prsníka.

Po odstavení dieťa vo veku vášho bábätka nepotrebuje umelé mlieko, nie je potrebné, aby ste ho dieťatku dávali. Potreba vápnika sa dá pokryť z mnohých potravinových zdrojov. 

V raritných situáciách, keď je skutočne to opodstatnené, je pravdepodobne najlepšie riešenie nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka mamička trochu mlieka odstrieka, ak prsníky budú veľmi plné.

Za normálnych okolností tvorba mlieka odráža potreby dieťaťa a to, keď sa začne prirodzene odstavovať, tvorba mlieka postupne klesá v priebehu mnohých mesiacov a pri prirodzenom odstavení matka nepociťuje naliate prsníky ani iné nepríjemné prejavy. Prílišné naliatie prsníkov, ktoré popisujete, je jedným z prejavov toho, že odstavenie nastalo v čase, keď vaše dieťa ešte na odstavenie pripravené nie je. Z vašej otázky sa zdá, že na odstavenie ste neboli pripravená ani vy, čo nie je prekvapivé, pretože hoci na Slovensku deti bývajú dojčené väčšinou len v zmysle mesiacov, neznamená to, že toto je to, čo je fyziologické.

Keď hovoríme o dojčení, mali by sme hovoriť o dojčení v rokoch, nie v mesiacoch. Ľudské mláďatá patria medzi tie cicavce, ktoré sa o svoje potomstvo starajú veľmi dlho, veľmi dlho ich dojčia, veľmi dlho ich nosia a toto všetko je pre ich správny vývoj potrebné. Dojčenie treba podporovať tak dlho, ako trvá. Predstava o tom, že dieťa už treba určite niekedy odstaviť, pochádza z toho, že ľudia bežne okolo seba nevidia staršie dojčené deti, ale hlavne, že ani len netušia, ako normálne odstavovanie vyzerá. Mnoho ľudí si myslí, že ak sa do procesu odstavovania aktívne nezapojíme, tak sa dieťa bude dojčiť donekonečna. To nie je pravda. Odstavenie nastane vždy. Je to prirodzený proces a každé dieťa k nemu speje, pretože prirodzene speje k samostatnosti. Tento proces nie je zvrátiteľný a dieťaťu, ktoré sa už nechce dojčiť, sa nedá dojčenie vnútiť. Dojčené deti sú si navyše veľmi dobre vedomé svojich pocitov a nedajú sa nútiť do niečoho, čo nechcú. Odstavenie nemusí byť spojené s plačom, naliatymi prsníkmi či nešťastným dieťaťom i matkou. Odstavenie môže byť krásny proces, v ktorom si dieťa uvedomí, že dojčenie nepotrebuje. Toto sa väčšinou stane niekedy okolo 3 – 5 rokov.

Prečítajte si tento článok vysvetľujúce to, prečo je také dôležité, aby aj dieťa v tomto veku bolo naďalej dojčené:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

Prečítajte si aj tento príbeh a predstavte si, ako by túto situáciu autorka príbehu riešila, ak by nedojčila:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/zapal-okostice/

Dojčenie dieťaťa aj po 2. roku života je rovnako dôležité ako dojčenie novorodenca. Naďalej poskytuje dieťaťu výživovo kvalitné materské mlieko obsahujúce nutrične hodnotné látky, ale okrem toho aj probiotiká napomáhajúce jeho črevnej mikroflóre v správnom fungovaní, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva a ďalších orgánov, rôzne látky napomáhajúce správnemu rozvoju imunitného systému dieťaťa a zlepšujúce jeho schopnosť brániť sa rôznym ochoreniam a mnohé ďalšie mimoriadne cenné látky ako kvalitné vitamíny, minerály, bielkoviny a tuky. Pritom niektoré látky podporujúce imunitu bábätka sa nachádzajú po 2. roku života v materskom mlieku vo vyšších koncentráciách, než v prvom roku života, čo dáva zmysel, ak si predstavíte 2.ročné dieťa, ktoré už samostatne chodí a na rozdiel od novorodenca, je ho ťažšie udržať v čistote, okrem toho 2. ročné deti sa často stretávajú s inými deťmi, od ktorých sa môžu ľahko nakaziť. Pritom množstvo materského mlieka, ktoré takéto dieťa vypije, sa pravdepodobne významne nelíši od množstva, ktoré pije mesačné alebo polročné bábätko. To znamená, že materské mlieko je naďalej významným doplnkom ostatnej stravy dieťaťa aj po 2,5 roku života. Stále ide o omnoho kvalitnejšie mlieko než kravské či umelé mlieko, k tejto téme si prečítajte túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1173

a tiež tento článok o zbytočnosti podávania umelého mlieka pri dieťati tohto veku:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

V každom prípade, vaše dieťatko v tomto veku nepotrebuje (bez ohľadu na to, či je dojčené alebo nie) mlieko či mliečne výrobky. Tieto je možné nahradiť pestrou a rozmanitou stravou v dostatočnom množstve a kvalite. Nenúťte svoje dieťatko jesť to, čo nechce.

Okrem toho, že materské mlieko je aj pre dieťa tohto veku stále nenahraditeľná, jedinečná tekutina, ktorá je dôležitá pre správny rast a vývin orgánov a celého tela dieťaťa, dojčenie je dôležité aj z iných dôvodov. Samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa.

Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie mamička ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí.

Pri dlhodobom dojčení dieťaťa je pre matku úžasné sledovať, ako sa postupne dieťa osamostatňuje a ako v čase prirodzeného odstavenia vidí, že dieťa samo z vlastnej iniciatívy skúša niektoré situácie, ktoré dovtedy vždy potrebovalo riešiť dojčením, vyriešiť samo a ako sa mu to čoraz lepšie darí. Istota toho, že ak sa mu to nepodarí, mamička mu pomôže nastoliť znova rovnováhu, je zdrojom sebavedomia a stúpajúcej nezávislosti dojčeného dieťaťa. Takto sa môže dieťa pre ukončenie dojčenia rozhodnúť samo, postupne a v čase, keď je na to pripravené a kedy je zrelé riešiť rôzne životné situácie samo. Predstava, že sa toto nikdy neudeje a je potrebné dieťa v určitom veku odstaviť, pretože samo to nikdy neurobí, vychádza z nedostatku skúseností a praktických príkladov z okolia. Dojčenie ovplyvňuje pozitívne aj zdravie mamičky, aj preto je prospešné v ňom pokračovať. Predčasné odstavenie dieťaťa zvyšuje riziko rakoviny prsníka, maternice a vaječníkov, zhoršuje osteoporózu v starobe atď.

Aj napriek tomu, že už tri dni nedojčíte, ešte stále sa dá k dojčeniu vrátiť. Deti v tomto veku sa napr. ochotne vrátia k dojčeniu, ak strávia nejaký čas v kontakte koža na kožu s matkou, alebo ak dieťa bude vidieť iné deti dojčiť sa. Pre toto je napr. ideálne navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej okrem iného dostanete aj podporu pre to, aby ste chceli pokračovať v dojčení. Pretože pokračovať v dojčení znamená pokračovať v niečom, čo nie je v našej spoločnosti bežné a toto ovplyvňuje, akú predstavu o dojčení matky majú. Na podporných skupinách sa stretávajú mamičky s dlhodobo dojčenými deťmi a vzájomne získajú predstavu, ako vyzerá pokračovanie v dojčení – ako často a v akých situáciách sa takéto deti dojčia, čo je niečo, čo bežne človek okolo seba nemá možnosť vidieť. Pre mnohé mamičky vo veku vášho dieťaťa nastal v dojčení bod, kedy nevedia, ako pokračovať ďalej. Majú pocit, že už urobili veľa, z okolia prestávajú cítiť podporu pre to, aby v dojčení pokračovali a ony samé už nevedia, čo ich má motivovať k pokračovaniu v dojčení. Ako väčšina činností, ktorú človek robí už dlho, neprináša dojčenie len úžasné chvíle. Omnoho častejšie prináša aj neustále sa opakujúce úkony, ktoré už svoje čaro stratili. Nie vždy prináša len radosť a nadšenie. Niekedy si človek nie je istý, či ešte dojčiť má, a predstavuje si, o čo lepšie by to bolo, ak by nedojčil. A v niektoré dni sa dojčenie spojené s náročnou starostlivosťou o maličké dieťa javí také nepríjemné, že odstavenie vyzerá lákavo. Ale všetky tieto pocity spolu s pravdepodobne mnohými ďalšími, ktoré máte, sú normálne. Sú normálne pre každú činnosť, ktorá sa každodenne opakuje. Avšak detstvo vášho synčeka utečie rýchlejšie, ako si viete predstaviť, a v tejto každodennej rutine sa vyskytnú okamihy, ktoré si budete navždy pamätať. Ak budete v dojčení pokračovať, nakoniec budete rada, že ste to urobili. 

Okrem toho je dobré vedieť, že ak budete pokračovať v dojčení zažijete spolu s dieťatkom v súvislosti s dojčením neuveriteľne krásne okamihy, z ktorých budete mať potešenie, ktoré si možno teraz ešte ani neviete predstaviť. Nehovoriac o tom, že dojčenie vám pomôže prekonať choroby, ktorým sú staršie deti častejšie vystavené ako mladšie, a pomôže vám pri výchove vášho dieťaťa do budúcnosti. Odstavenie potom bude méta, ktorú synček hrdo dosiahne bez toho, aby ste sa o to museli snažiť. Všetky deti prirodzene smerujú k odstaveniu a odstavenie nastane rovnako ako jedného dňa vaše dieťa začalo chodiť - smerovanie k samostatnosti a nezávislosti je základnou črtou vývoja detí a dojčenie je najlepším pomocníkom pri získavaní potrebnej istoty a dôvery pre budúcu samostatnosť. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Skončenie laktácie