Večerný plač a časté kojenie

mirka    20.02.2012, 14:34

dobrý deň, chcela by som sa spýtať na môj problém. Mám 5-týždňovú dcérku, ktorá si zväčša večer vyžaduje kojenie aj každú hodinku (potom pije 20min. a viac), ale po nakojení sa stále mrví, otvára ústa a ako keby chcela odgrgnúť alebo akoby sa jej mliečko vracalo späť lebo občas aj prehĺta a hlavne veľmi plače a trochu mliečka aj vygrcká a to aj po dlhšej dobe od dojčenia a nejde ju utíšiť, býva to pravidlom aj 3 hodinky plaču. Čo sa týka priberania, tak za posledné dva týždne pribrala 220g. Už nevieme ako ju utíšiť alebo čo robíme zle, lebo nepomáha ani silnejšie zabalenie malej ani nosenie.

Milá Mirka,

najviac zo všetkého by vám pravdepodobne pomohla návšteva poradkyne pri dojčení, aby vám mohla pomôcť s dojčením ako aj s upokojovaním bábätka. Zlepšenie dojčenie niekedy môže tomu, čo popisujete pomôcť. Urobte tieto kroky:

1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

2) Správanie bábätka, ktoré popisujete, môže niekedy súvisieť s tým, že bábätko by potrebovalo piť viac mlieka, čo by ale mala posúdiť poradkyňa pri dojčení priamo pozorovaním dojčenia, cez internet toto nie je dosť dobre možné:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

3) Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Na druhý prsník prekladajte bábätko vtedy, keď už ani so stláčaním nepije.

Okrem toho, ak bábätko skutočne dobre na prsníku pije, môže sa aj tak chcieť prisať na prsník často, aj chvíľku po tom, čo práve mliečko dopilo. Bábätká sú často tiež nespokojné z niekoľkých iných dôvodov:
1) Bábätko je už unavené a chce zaspať a potrebuje pri zaspávaní pomoc.
2) Bábätko malo už za celý deň príliš veľa podnetov a nedokáže sa samo uspokojiť a potrebuje, aby ho niekto ponosil a pomohol mu zaspať.
3) Bábätko chce byť s niekým v blízkom kontakte (ideálne je nosiť ho v takejto situácii v šatke či inom nosiči). Bábätká potrebujú byť v náručí rodičov, a keď tam nie sú, môžu byť nespokojné. Mnohé bábätká nespĺňajú predstavu rodičov o tom, že po nadojčení by mali byť spokojné, ležkať a nejakú dobu sa hrať samy. Majú potrebu byť nosené a pozorovať rodičov pri ich bežnej činnosti.
4) Bábätko sa môže chcieť dojčiť napriek tomu, že pred chvíľkou pilo. Pokojne ho priložte naspäť na prsník. Možno potrebuje dojčenie na to, aby mohlo zaspať.
5) Bábätko vyjadruje svoju potrebu kakať/cikať a môže mu pomôcť, keď ho rozbalíme. Mnohé bábätká rady cikajú/kakajú, keď sú rozbalené. A vtedy často zmiznú problémy s "kopkaním" a nespokojnosťou.
Sú bábätká, pri ktorých rodičia musia mať široký repertoár toho, ako ich upokoja a uspia ešte pred tým, než sä príliš unavené. Hoci to môže byť náročné, vašej dcérke môže pomôcť, ak sa ju budete snažiť uspať aj cez deň tak, aby spala dostatočne často a dostatočne dlho. Skúste si ju dať do nejakého nosiča/šatky, dojčiť ju a snažte sa ju uspať tak, aby nebola cez deň príliš dlho hore. Ak ju totiž necháte hore, ona môže vydržať nespať, ale uspať ju bude stále ťažšie a bude stále nespokojnejšia. Aj večer ju skúste začať uspávať skôr ako obvykle, aby ste sa vyhli tomu, že už bude príliš unavená. Skúste si s ňou ísť spoločne ľahnúť do postele už skôr. Niektoré bábätká večer ľahšie pri dojčení zaspia, ak sú v nejakom nosiči a popri dojčení s nimi chodíte, či ich hojdáte na fitlopte.

To, že bábätko chce byť na prsníku takmer neustále, je súčasťou dojčiaceho správania mnohých detí. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť a pod. To, že by ste dcérku priložíte na prsník vždy, keď plače, znamená, že tieto iné funkcie dojčenia budete využívať. Dojčenie vám tak bude pomáhať pri riešení situácií, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, tú schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má tú istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo bábätko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz tieto funkcie prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin. Dojčenie mu dá základ na to, aby neskôr v živote mohlo byť nezávislé a samostatné, lebo sa bude mať o čo emocionálne oprieť. Budú to tie krásne chvíle, ktoré strávilo pri dojčení a ktoré mu dali nesmierne množstvo lásky a porozumenia pre jeho ťažkosti.
Ďalej si k vašej otázke prečítajte aj túto našu odpoveď:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=41



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Večerný plač a časté kojenie