dojcenie a uzivanie urcitych liekov

Slavka    20.02.2012, 13:38

Pekny den prajem. Mam 9-mesacneho synceka, ktoreho stale dojcim a velmi aj nadalej chcem. Od narodenia ho vsak velku cast dna nosim na rukach /narocnejsie babatko/. Najskor pre koliky, teraz mu zase idu zubky. z vycerpania mi niekedy vystupi tep na 90 az 100 a necitim sa dobre. Bola som u internistu, srdce je podla ekg zdrave, problem je moje vycerpanie. Moja otazka znie: su tzv. lieky zo skupiny "betablokatory" prekazkou dojcenia? viete, ktore mozem? internista, u ktoreho som bola nastoji, ze dojciace zeny nesmu brat betablokatory. Ja som v prirucke o dojceni citala, ze niektore z nich mozu dojciace mamicky uzivat.Lenze mam problem najst takeho internistu /som z BA/, ktory sa stotoznuje s tym. Pripadne kolko miligramov Magnezia mozem denne uzit a mozem brat Mg aj po dobu dvoch ci troch tyzdnov? Je to bezpecne pre dieta? velmi pekne vam vopred dakujem za odpoved a prajem vam vsetko dobre.

Milá Slávka,

aj ako dojčiaca mamička máte právo na liečbu, už aj preto, že väčšina liekov je s dojčením kompatibilných a riziká odstavenia sú vo väčšine prípadov vyššie ako dojčenie, pri ktorom mamička užívanie lieky.

Deväťmesačné dieťatko ešte dojčenie veľmi potrebuje. Vo vašej situácii je preto dôležité pokračovať v dojčení a zároveň hľadať spôsoby, ako zlepšiť váš zdravotný stav. Hľadajte lekárov, ktorí vám pomôžu. Hľadajte príčinu vášho stavu, za ktorým pravdepodobne nie je len vyčerpanosť, ale môžno aj niečo viac.

Čo sa týka vašej konkrétnej otázky o betablokátoroch: v tejto skupine existujú lieky, ktoré sú s dojčením kompatibilné a tým pádom vhodnejšie ako iné lieky z tejto istej skupiny. Takže odpoveď je: áno, v skupine betablokátorov sa nachádzajú lieky, ktoré môžete užívať, napríklad: propranolol, labetalol, metoprolol, oxprenolol, timolol, taktiež možno použiť aj acebutolol a diacetolol. Takže máte množstvo možností a skúste hľadať lekára, ktorý bude chápať dôležitosť zachovania dojčenia popri súčasnej liečbe vás ako mamičky, čo je o to jednoduchšie, že váš synček už nie je maličké bábätko. Ohľadne užívania betablokátorov dojčiacimi mamičkami existuje veľké množstvo štúdií, ktoré potvrdzujú, že môžu popri dojčení užívať.

Magnézium môžete v prípade potreby užívať úplne bez obáv aj dlhú dobu, ak je to potrebné. Užívanie magnézia počas dojčenia nezvyšuje hladinu magnézia v materskom mlieku. Môžete užívať bežnú dávku pre dospelého človeka.

Prečítajte si aj našu predchádzajúcu odpoveď na podobnú otázku:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=177



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > dojcenie a uzivanie urcitych liekov