Je potrebné dokrmovať 2-mesačné bábätko aj keď priberá ?

Nela    11.10.2014, 09:29

Moja maličká sa narodila 23. júla má presne 2 mesiace a 18 dní. 9 augusta keď mala 17 dní mi prestala kakať z dňa na deň. Mala 5 stolíc za deň ako každý deň a potom jednu za týždeň a neskôr ani jednu. Stále chcela aj chce kakať vidno to na nej tlačí a nevie sa vytlačiť. Potom keď už aj veľmi plače dávam raktálnu rúrku ale bez nej už nekaká.Bruško má nafúknuté, je strašne upchatá až do kým nepoužijem raktálnu rúrku. Ináč keď ju nedám je veľmi nervozna a potom nespí ani v noci. Najprv sme skúšali bio gaiu potom espumisan nič nepomohlo, cvičili sme veľa nepomohlo, ani harmančekový čaj nepomáha. Skúšala som vyradiť zo stravy všetko možné nepomohlo. Nejem veľa pečiva, ani sladkosti, vôbec čokoládu, s ovocia jem iba ošúpané jablko a biele hrozno kuraciu polievku, nič pečené iba varené mäso, zemiaky, bryndzové halušky, bebe keksy, vanilkové a broskyňové jogurty sem tam mlieko a makové pečivo, zapraženú polievku z vajíčok, do nej niekedy dávam ražku niekedy nie. Nakoniec mi pediatrička odporúčila že mám ju začať dokrmovať stravou už teraz aj keď ja mám veľa mliečka ktoré jej stačí a pekne priberá je plne dojčená od narodenia do teraz. Vraj mám dávať na obed zemiačik brokolicu popučiť do toho olej a maslo ďalšie 2 dni zemiačik kalerab na desiatu jablko a koliesko mrkvy. Je správne a potrebné dokrmovať také malé bábätko neuškodí to? Ešte som nepočula niečo také žeby také malé dieťa malo jesť normálnu stravu.

Milá Nela,

neexistuje jediný dôvod, pre ktorý by malo byť 2-mesačné, výlučne dojčené dieťa, ktoré dobre priberá a prospieva, začať jesť príkrmy. Nie je na to pripravené motoricky ani vývojovo. Začať zavádzať príkrmy vo forme akýchkoľvek jedál či tekutín (napr. aj harmančekového čaju, obzvlášť, ak sa podá vo fľaši) v tomto veku prináša zdravotné riziká pre dieťa, ale aj pre matku, pretože okrem iných rizík, toto znižuje tvorbu mlieka a tým ohrozuje dojčenie. Predčasné ukončenie dojčenia má svoje riziká pre dieťa aj pre matku.

To, že dieťa začne jesť aj inú potravu popri dojčení, je vývojový míľnik, ktorý dieťa dosiahne prirodzene. Omnoho viac ako konkrétny čas či vek dieťaťa je dôležité sledovať jeho signály - signály, ktoré znamenajú, že je na jedlo pripravené. Znaky pripravenosti sú, že sa zaujíma o to, keď vy jete, načahuje sa za vaším jedlom, snaží sa dať si ho do úst a podobne. Ak tieto znaky vykazuje (bez ohľadu na jeho vek), tak potom ho nechajte ochutnať jedlo, ktoré si z vášho taniera vyberie. Ak sa tieto znaky ešte neprejavujú, tak počkajte. Nemá zmysel vnucovať dieťaťu jedlo, keď ešte nie je pripravené, ani mu jedlo odopierať, ak už pripravené je. Zároveň nie je dobré tento vývojový míľnik premeškať. 2-mesačné deti obyčajne nie sú motoricky schopné vziať si jedlo z taniera a ani sa ešte nepokúšajú napodobňovať rodiča pri jedení.

Čo sa týka vylučovania, dojčené deti v tomto veku bežne nemávajú stolicu aj niekoľko dní, či týždňov. Je pochopiteľné, že rodičov takáto situácia môže znepokojiť, ale skutočne toto môže byť normálne a nie je potrebné to nijako riešiť.

V tejto situácii sa zdá byť logické pomôcť bábätku vykakať sa, avšak používanie rektálnej rúrky túto situáciu nerieši, naopak, dokáže spôsobiť problémy s kakaním do budúcna. Pokúste sa použitiu rektálnej rúrky vyhnúť, namiesto toho sa sústreďte na to, aby bábätko čo najviac času trávilo počas dňa v kontakte s vami – bruško na bruško, napr. pri nosení v detskom nosiči, aby čo najmenej plakalo uspávajte ho hneď ako sa zdá, že môže byť unavené, trávte veľa času s bábätkom v spoločnosti iných ľudí, kde bude mať dostatok podnetov z okolia a bude menej nervózne a pri pokuse dať bábätko vykakať, ho vezmite na ruky, oprite si jeho chrbátik o váš hrudník a chyťte ho rukami pod kolienkami tak, aby malo kolienka vyššie ako zadoček a dalo sa mu lepšie vykakať.

Túto situáciu nijako nezlepšia lieky, ani probiotiká (ktoré sú súčasťou samotného materského mlieka) či vaša diéta. Materské mlieko sa tvorí z krvi, jeho zloženie nie je ovplyvnené tým, či jete surové, varené alebo pečené jedlo, nie je dôvod sa vyhýbať normálnej strave, na ktorú ste boli zvyknutá v tehotenstve, navyše napriek tejto diéte sa situácia nemení, takže skutočne nemá zmysel dodržiavať akúkoľvek diétu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Je potrebné dokrmovať 2-mesačné bábätko aj keď priberá ?