Cmulanie palceka - neda sa nahradit prsnikom

Anna    14.10.2014, 13:45

Mam 3 mesacnu dcerku a mesiac si cmula palcek. Je plne dojcena, uz ma vyse 6 kg, bacula. Chcela som skusit vase rady - nahradzat prsnikom a pozornostou..ale ked saje prsnik spusta sa mlieko a ona sa hneva lebo chce sat naprazdno. Co s tym?? Nechcem aby dudlala palec. Raz sa mi ju podarilo uspat satim mojej paze ale to nie je ok riesenie...

Milá Anna,

je možné, že celé, čo v tejto situácii potrebujete, je veľa trpezlivosti a nachádzanie tvorivých spôsobov, ako postupne palček nahrádzať prsníkom. Toto nemusí byť jednoduché a môže to trvať dlho. Skúste začať malými krokmi, nachádzať situácie, v ktorých je to najjednoduchšie. Možno by vám pomohlo porozprávať s mamičkami, ktoré toto už majú za sebou napríklad na podpornej skupine dojčiacich matiek.

Vo vašej situácii môže tiež byť kľúčovým krokom pozrieť sa na dojčenie a správanie bábätka pri dojčení spolu s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Z informácií, ktoré uvádzate, sa zdá, že cmúľanie palčeka je jedným zo sprievodných javov toho, že bábätko reaguje na tok mlieka na prsníku.

To, čo sa deje, je, že bábätko začalo preferovať "nulový" tok mlieka pri satí palčeka - palček mu uspokojí potrebu sať a zakryje potrebu hladu. Až sa bábätko môže dostať do stavu, keď hlad uspokojuje len satím cumlíka a nie pitím mlieka. Dokonca mu môže začať mlieko, ktoré mu prichádza do úst vadiť. Toto vidíme často ako reakciu na to, že bábätko je nespokojné s tokom mlieka na prsníku, ktorý v priebehu predchádzajúcich týždňov poklesol.

Okrem toho, čo už robíte, bude potrebná citlivá zmena, ktorá spočíva v tom, že je potrebné prilákať bábätko naspäť ku kontaktu s vami, s prsníkom a s materským mliekom. Treba ho prilákať k dojčeniu tak, aby aj pri dojčení začalo nachádzať uspokojenie. Kľúčové pri tom všetkom je zvýšiť tvorbu mlieka. 

V tejto situácii vám odporúčame kontaktovať poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a dohodnúť si osobnú návštevu. Spoločne s poradkyňou budete postupovať podľa tohto protokolu:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

prečítajte si aj tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Pokúste sa odstrániť prípadné príčiny poklesu tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Medzičasom, kým sa stretnete s poradkyňou, sa sústreďte na kontakt koža na kožu s bábätkom. Buďte s bábätkom koža na kožu s posteli alebo ho počas dňa čo najviac noste a snažte sa vystihnúť momenty, kedy je bábätko v polospánku, alebo tesne po zobudení, aby mohlo mať hneď prístup k prsníku. Keď je bábätko rozospaté, je väčšia šanca, že sa prisaje. Ak sa prisaje, pokúste sa mu pomôcť získať viac mlieka stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Cmulanie palceka - neda sa nahradit prsnikom