Rýchly tok mlieka

Veronika    16.10.2014, 17:01

Dobrý deň, môj mesačný syn pije z pravého prsníka pokojne 2min. a potom sa začne odťahovať a veľmi plakať, pritom má plné ústa mlieka. Mám pocit, že nestíha prehĺtať a potom ako sa snaží odtiahnúť nasaje aj vzduch. Vedeli by ste mi prosím poradiť? Ďakujem

Milá Veronika,

situáciu, ktorú popisujete, je potrebné vidieť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Jedine osobné pozorovanie dojčenia vám dokáže dať odpoveď na to, čo presne sa deje, a prečo sa bábätko správa tak, ako popisujete. Tento opis toho, čo uvádzate, málokedy súvisí príliš rýchlym tokom mlieka. Jedna otázka, ktorú si je dôležité položiť znie? Správalo sa bábätko takto, ako popisujete celý ten mesiac predtým? Lebo ak je toto nové správanie, tak potom je otázka, prečo by predtým bábätko rýchly tok mlieka zvládalo, keď bolo mladšie, a teraz už nie? Väčšinou teda ide o reakciu na spomalený tok mlieka.

S takýmito situáciami sa stretávame pri poradenstvách veľmi často a naša rada sa vám môže zdať veľmi paradoxná. Správanie bábätiek, ktoré nám mamičky popisujú a ktoré je podobné, ako správanie vášho bábätka tak, ako ho popisujete, súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. A to napriek tomu, že vidíte, že bábätko sa odťahuje a pritom má v ústach mlieko, mnohé mamičky vidia napr. aj to, že im po odtiahnutí z prsníka strieka mlieko. Uvedomte si, že 4 týždne  bábätko túto situáciu zvládalo a nemalo s „rýchlym tokom“ mlieka problém.

Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Takáto situácia sa paradoxne často stáva mamičkám, ktorých bábätká spočiatku vynikajúco priberajú a ktoré majú od začiatku veľmi veľa mlieka. Napriek tomu, že matka subjektívne naďalej môže pociťovať, že sa jej tvorí veľa mlieka, môže mať hrčky v prsníkoch, opuchnuté dvorce. Dôvodom tohto správania bábätka vysoko pravdepodobne je, že s vysokou tvorbou mlieka súvisí aj to, že bábätko je zvyknuté na rýchly tok mlieka a ak sa tento spomalí, tak bez ohľadu na ešte stále vysokú tvorbu mlieka, bábätko nemusí byť spokojné a reaguje tak, ako popisujú mamičky vo svojich skúsenostiach - rozplače sa, saje si pästičku, hnevá sa pri dojčení atď., a táto situácia má tendenciu zhoršovať sa niekedy až do úplného odmietania prsníka.

Bolo by najlepšie, aby ste situáciu riešili osobne s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám môže priamo pri pozorovaní dojčenia toto lepšie vysvetliť.

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/           

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Stláčaním prsníka môžete predísť odťahovaniu sa od prsníka v situácii, kedy sa bábätko začína bežne odťahovať od prsníka.

Okrem toho by bolo dobré preštudovať si tento materiál:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

ktorý popisuje možné príčiny poklesu tvorby mlieka a ak niektorá z týchto príčin môže byť príčinou poklesu tvorby mlieka vo vašom prípade, spolu s poradkyňou pri dojčení môžete pracovať na jej odstránení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Rýchly tok mlieka