Lieky

Tana    22.02.2012, 19:43

Dobry vecer, dojcim 14 mesacnu dceru a mam zdravotne problemy, zrejme zapal mocovych ciest a tiez nadcha, bolest hrdla a herpes na brade. Navstivila som doktorku, upozornila som ju, ze dojcim, tak mi predpisala lieky, ktore vraj mozem pri dojceni. Jednak sumamed, na ten zapal (3 tabletky, jednu za den), florsalmin sprej do hrdla, framykoin na herpes a na nadchu mi dala sulphacetamide 10% polpharma . Upozornila ma, ze je to pripravok do oci, no mam to pouzivat do nosa. Akurat som si precitala, ze u dojcenych deti to moze sposobit poskodenie mozgu. Nastastie som to este nepouzila, ale som neprijemne prekvapena, ze mi to doktorka predpisala aj napriek tomu, ze som ju na dojcenie upozornovala. Je tento pripravok naozaj taky nebezpecny? Dakujem

Milá Táňa,

všetky lieky, ktoré vám boli predpísané, môže užívať a zároveň dojčiť. Antibiotiká, ktoré vám boli na zápal močových ciest predpísané, ako aj všetky ďalšie lieky, môžete bez obáv užívať. Sulphacetamid taktiež nie je pri lokálnom použití počas dojčenia problém, nehovoriac o tom, že vaša dcérka nie je novorodenec. Poškodenie mozgu, o ktorom píšete, by muselo byť výsledkom kombinácie mnohých faktorov za súčasného orálneho (v tabletkách) užívania sulphacetamidu, čo nie je váš prípad. Na druhej strane, keďže je možnosť výberu veľkého množstva iných antibiotík, je pravdepodobné, že by bolo možné nájsť aj iné riešenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok