Fľak okolo bradavky na prsníku

Marianna    17.10.2014, 16:46

Dobrý deň, prosím vás o info. Na 1 prsníku sa mi okolo bradavky spravil červený fľak - trošku to aj bolí keď dcérka papá, má 1 rok, ale nie je to nič hrozné. Len neviem, čo s tým. Ďakujem vopred

Milá Marianna,

problémy s prsníkmi nie je možné diagnostikovať prostredníctvom internetu. Odporúčame vám s touto situáciou sa obrátiť na poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Je dosť dobre možné, že tento stav si nevyžaduje žiadnu liečbu a že to prejde samo od seba.

Ďalšou z možností je zapálená žliazka na dvorci bradavky, avšak červený fľak s pocitom bolesti môže znamenať aj zablokovanie mliekovodu, zvlášť, ak by ste si v tých miestach nahmatali hrču. Niekedy pri takejto situácii má matka aj zvýšenú teplotu (až horúčku), ale nie nevyhnutne. Veľmi výnimočne sa podobnými príznakmi prejavuje zápal prsníka. Každopádne, pri oboch možnostiach sa v tejto situácii oplatí ešte čakať. Situácia so zablokovaným mliekovodom (alebo aj zápalom prsníka) by sa mala zlepšiť sama od seba v priebehu 1 – 2 dní, ak by sa tak nestalo do 48 hodín, mali by ste situáciu riešiť spoločne s gynekológom. Avšak v drvivej väčšine prípadov sa táto situácia začne zlepšovať. Pokúste sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení čo najskôr, aby ste vedeli, ako ďalej postupovať. Ak by išlo o zablokovaný mliekovod, je možné liečebný proces môžete urýchliť týmito krokmi:

- skúste prsník v oblasti, kde máte hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky (alebo inak odvibrovali)

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, teda, ak chcete obklad, tak teplý obklad, nie studený.

- zablokované mliekovody sa spájajú s tým, že na danom miesto mlieko poriadne netečie a mliekovod sa preto upchá. Príčin je veľa, ale jednou z nich môže vo vašom prípade aj napríklad tlak na dané miesto. Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.

- ak by sa takéto situácie opakovali, stálo by za to sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení osobne, aby ste prešli možné príčiny vzniku tejto situácie



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Fľak okolo bradavky na prsníku