Syndrom bílé bradavky?

Renata    20.10.2014, 11:37

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu. Čekám druhé miminko a bojím se, že se mi tento problém stane zase a proto hledám možné rady. Když se mi narodilo před rokem první miminko, měla jsem neskutečnou bolest při přisátí miminka, po chvíli bolest ustoupila, ale vracela se, jakmile jsem pocítila alespoň trochu chlad(venku, i když jsem byla navlečená, když jsem vylezla ze sprchy, během dne, při přisátí, chvíli po kojení). Prosila jsem i o radu laktační poradkyni, ale podle ní se miminko přisávalo dobře a chtělo to jen čas. Neměla jsem žádné trhlinky, o bradavky jsem pravidelně pečovala. Při hledání zkušeností na internetu odpovídal přesně popis syndromu bílé bradavky. Ona se jakoby špatně prokrvovala, jakmile se začala odkrvovat, zbělala a v tu chvíli to hrozně bolelo. Bolest byla příšerná, při přisátí jsem bolestí dupala nohama do země. Vydržela jsem to 2 měsíce, myslela jsem, že si bradavka musí zvyknout a přejde to. Ale nic. Po 2 měsících jsem si koupila dobrou odsávačku mléka, kloboučky a střídala jsem to. Kojení ustoupilo a já do 8 měsíců miminka mléko už jen odsávala. Nevím, zda je na tento problém nějaká rada, doufám že se to znovu neobjeví, chtěla bych druhé miminko kojit co nejdéle. Předem moc děkuji za Vaši odpověď a omlouvám se za delší zprávu :o) Renata

Milá Renata,

syndróm bielej bradavky je možné úspešne riešiť a váš opis s vysokou pravdepodobnosťou vyzerá ako syndróm bielej bradavky. V prípade dojčenia je syndróm bielej bradavky väčšinou spojený s nejakou inou príčinou, ktorú treba hľadať. Bolo by dobré, aby ste ihneď po pôrode skonzultovali situáciu s laktačnou poradkyňou.

Pri syndróme bielej bradavky nie je na čo čakať, situáciu treba riešiť čo najrýchlejšie. Pokiaľ vás odsávanie nebolelo, tak potom sa určite dá aj dojčenie zlepšiť tak, aby nebolelo.

V prvom rade si prečítajte tento náš článok: http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

1) Základom je vynikajúce prisatie bábätka: http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

2) Ďalej je potrebné skontrolovať uzdičku bábätka pod jazykom a hornou perou a v prípade potreby ich riešiť. Toto môže byť jeden z dôvodov takejto bolesti.

3) Aj keď na bradavke nie je vidieť poranenie, tak je potrebné liečiť bradavku, pretože syndróm bielej bradavky je až sekundárny k nejakému problému s bradavkou, aj keď sa tento nemusí prejavovať poškodením, ktoré vidíte voľným okom.

4) Pri syndróme bielej bradavky pomáha liečba vitamínom B 6.  A na prekonanie úvodných bolestí, než sa odstráni príčina bolesti, môžu pomôcť lieky proti bolesti.

5) Ak by to bolo potrebné, je možné tiež použiť v rámci liečby nifedipín.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Syndrom bílé bradavky?