Konzumacia soje matkou pocas dojcenia

Lenka    21.10.2014, 19:38

Dobry den, chcela by som sa opytat, ci ste sa nahodou nestretli s nejakou studiou, ktora by poukazovala na skondlivost konzumacie soje pocas kojenia (skodlivost pre dieta). Soja totiz obsahuje vela fytoestrogenov, ktore sa dostavaju do materskeho mlieka a z neho do babatka. Mam vylucne kojeneho syna a prenho by asi nebolo dobre keby v strave dostaval estrogeny. Aky mate teda nazor na konzumaciu sojovych vyrobkov pocas kojenia? (Ja som napriklad nahradila kravske mlieko sojovym) Dakujem velmi pekne za vas cas.

Milá Lenka,

nie je dôvod na obavy z hľadiska dojčenia.

Množstvo fytoestrogénov, ktoré by sa teoreticky mohli dostať do materského mlieka je zanedbateľné, a to o to viac, že materské mlieko už prirodzene estrogény obsahuje, a tak sa ich množstvo konzumáciou sóje nijako nezvyšuje. Zoberte si aj tie ďalšie fakty:

Jedna vec: Existujú štúdie, ktoré skúmali napríklad umelú výživu, ktorá sa vyrába zo sóje, a nepotvrdili škodlivosť pre dieťa, a pritom dieťa pije priamo mlieko zo sóje. 

Druhá vec: Sú matky, ktoré popri dojčení berú hormonálnu antikoncepciu, a tá takisto nezvyšuje množstvo estrogénov v materskom mlieku, aj keď berú kombinovanú antikoncepciu, čo síce nie je typické, ale predsa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Konzumacia soje matkou pocas dojcenia