Cmukanie pri dojčení

Ingrid    24.02.2012, 21:28

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať - mám 4mesačného syna, plne dojčený. Cumlík sme mali sem-tam asi 2 týždne po narodení. Potom ho malý sám nejak odstavil. Dojčíme sa na požiadanie, čo znamená cez deň niekedy každé dve hodiny, ale aj každú polhodinku. V noci 3 hodinové intervaly. Zaspáva výhradne na prsníku. Priberá mesačne v priemere 900gr. Posledný mesiac niekedy pri dojčení cmuká. Niekedy nie. Predtým to nikdy nerobil. Aj sa mu snažím opakovane vybrať a opätovne vložiť aby si dobre chytil, ale niekedy to nejde.Viem to ja nejak ovplyvniť? Robím niečo zle? Môže to ovplyvniť tvorbu mlieka, keď nesaje správne? Veľmi pekne ďakujem! Ingrid

Milá Ingrid,

cmukanie pri dojčení znamená, že sa deje niečo s prisatím. Najlepšie by bolo, keby dojčenie mala možnosť pozorovať poradkyňa pri dojčení a na základe pozorovania vám navrhla príslušný postup. Cmukanie pri dojčení môže mať niekoľko príčin, ale ak predtým nebolo a objavilo sa až teraz, je okrem iného možné, že znamená zníženie toku mlieka v dôsledku zníženej tvorby mlieka, pričom sa toto nemuselo ešte prejaviť na hmnotnosti. Prvými príznakmi sú často skôr zmeny v správaní bábätka pri pití na prsníku, medzi ktoré niekedy môže patriť aj cmukanie. Či to tak skutočne je, sa dá zistiť pri pozorovaní dojčenia. Riešením je potom to, že budete postupovať podľa tohto dokumentu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Cmukanie pri dojčení