Je pravda že zmrazením stratí kolostrum živiny

Zuzana    23.10.2014, 21:48

Dozvedela som sa, že v mrazničke mimo chladničky stráca kolostrum množstvo živín, teda že sa znehodnocuje. Pri koľkých stupňoch pod nulou mám ešte istotu, že kolostrum nezmení zloženie? Kedy a ako zistím, že už mám samotné materské mlieko? Ďakujem.

Milá Zuzana,

ideálne je, aby bábätko získalo kolostrum priamo z prsníka. Ale ak toto nie je z nejakého dôvodu možné, tak potom je najlepšie, aby ho dostalo čo najskôr po odstriekaní. Kolostrum vydrží aj v izbovej teplote veľmi dlho, takže vo všeobecnosti je oveľa lepšie ho bábätko, ak bábätko získa kolostrum bez chladenia v chladničke či bez zmrazenia. Sú situácie, keď to nie je možné - takom prípade je nesmierne cenné, ak sa kolostrum zmrazí a použije pri tej príležitosti, keď to možné je. 

Nie je pravda, že kolostrum sa v mrazničke znehodnocuje. Kolostrum je i po zmrazení a rozmrazení doslova zázračné. Je možné zmrazením sa niektoré látky môžu stratiť, ale napriek tomu kolostrum zostáva nenahraditeľné a obsahuje látky, ktoré bábätko nemá ako inde získať. Pri zmrazení kolostra platia rovnaké pravidlá ako pri akejkoľvek inej potravine - čím nižšia teplota v mrazničke, tým lepšie, samozrejme. Je potrebné uvedomiť si, že žiaden ekvivalent kolostra neexistuje, a preto je jeho podanie, či už z prsníka alebo po rozmrazení, niečo výnimočné. Treba si uvedomiť, že napríklad kravské mlieko, z ktorého sa vyrába umelé mlieko, prechádza počas výroby procesom, ktorý látky v ňom ničí oveľa viac - prechádza sušením a pridávaním chemických látok, ktoré spôsobujú, že sa lepšie rozpúšťa a nehrudkovie, tiež pridávaním umelých vitamínov a minerálov. To, čo sa deje pri zmrazení kolostra je oveľa šetrnejšie.

Kolostrum je už samotné materské mlieko. Nemusíte na žiadne iné "samotné materské mlieko" čakať. Zdá sa, že pomenovanie "kolostrum" je skôr zavádzajúce ako vysvetľujúce. Z praktického pohľadu spôsobuje toto pomenovanie skôr problémy ako porozumenie. Takže kolostrum je materské mlieko, je nabité jedinečnými látkami špecificky vytvorenými pre potreby novorodeného dieťatka. Zloženie materského mlieka sa mení neustále, každý deň. Nie je teda treba nič zisťovať či pozorovať. Materské mlieko má matka v prsiach už pred narodením dieťatka. A jeho zloženie sa mení a prispôsobuje rastu bábätka a okolnostiam, ktoré sa v jeho živote vyskytujú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Je pravda že zmrazením stratí kolostrum živiny