Malíček namiesto cumlíka

Lucia a Jonáš    24.10.2014, 17:03

Chlapec 2,5 mesačný, plne dojčený zatiaľ bez problémov. Naše večerné nepokoje však vyriešil môj malíček (cumlík nechceme používať). Avšak stalo sa to pravidlom, každý večer pred zaspávaním dokáže cumlať malíček aj 2 hodiny kým sa upokojí. Cez deň malíček nevyžaduje. Moja otázka znie, či to môže mať vplyv na dojčenie (teraz začal malý na prsníku "cmukať") alebo na postavenie zúbkov či zmeny na podnebí alebo v puske? Nosíme v šatke, spí v spoločnej posteli, malíček saje ako pri dojčení, niekedy stláča jazykom o podnebie. Ďakujem za odpoveď.

Milá Lucia,

skúste postupne pomaličky nahrádzať malíček prsníkom. Bolo by do budúcnosti dobré, aby ste malíček prestali používať. Malíček je síce oveľa osobnejší spôsob starostlivosti o bábätko ako cumlík, ale potenciálne spôsobuje časť správania bábätka, ktoré sa podobá na správanie bábätiek, ktoré majú cumlík, a síce:

1) Aj malíček podobne ako cumlík poskytuje bábätko "nulový (žiadny) tok mlieka" a bábätko ho môže v určitých situáciách začať preferovať pred prsníkom. To, že bábätko určitú dobu saje na malíčku taktiež môže postupne a nenápadne znižovať tvorbu mlieka, pretože namiesto na prsníku, bábätko strávi čas na malíčku. 

2) Napriek všetkému bábätko saje na malíčku inak ako na prsníku a aj to prisatie je iné. Nie je to pri najlepšej snahe to isté ako satie na prsníku.

3) Cmukanie na prsníku je jeden z možných prejavov používania malíčka na upokojovanie - môže to byť dôsledok zmeny v prisávaní z dôvodu, ktorý je vysvetlený v bode 2 a tiež v dôsledku zníženia tvorby mlieka. Cmukanie niekedy môže byť prvý príznak zmeny v správaní bábätka v dôsledku používania malíčka.

4) Áno, ak by ste dlhodobo malíček používali, tak to môže ovplyvniť aj vývoj ústnej dutiny a podnebia. Ale vy ho používate ešte len krátko, skúste preto postupne prejsť len na prsník miesto malíčka.

5) Zmena v prisávaní spoločne so potenciálnym znížením tvorby mlieka (a to, čo popisujete, že stláča malíček v pusinke o podnebie) môže spôsobiť aj bolestivosť bradaviek.

6) Skúste tiež dať synčekovi skontrolovať udzičku pod jazykom, či nie je prirastená. Toto tiež niekedy môže byť príčinou cmukania počas dojčenia.

7) Stretnite sa s poradkyňou pri dojčení, prejdite si s ňou plán, ako malíček odstrániť citlivo a pomaličky a akými metódami upokojovania ho nahradiť tak, aby bol váš synček spokojný.

Taktiež vám môžu pomôcť tieto veci:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako používať stláčanie prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Malíček namiesto cumlíka