Ešte dojčiť alebo je čas ukončiť dojčenie?

Martina    03.07.2011, 10:33

Dobrý deň, moje dieťa má 26 mesiacov a ešte stále kojím. Kojenie mi neprekáža, začína však byť neúnosná frekvencia. Synček, ak sme doma si vyžaduje neustále prsník, zaspáva iba na prsníku. V noci sa budí 5 - 6 x a vyžaduje si prsník, na ktorom zotrváva aj 30 min. Je mi ľúto prestať dojčiť, ale príde mi nemožné naučiť ho nejakým pravidlám. Čo by ste mi poradili? Ďakujem:-)

Milá Martina,

niektoré deti sa vo veku vášho synčeka dojčia presne tak, ako popisujete a je to úplne normálne. Najťažšie na tom, je pravdepodobne predstava, že to už má byť inak, že už by toho dojčenia malo ubúdať a ono je to stále rovnaká frekvencia a snahy o zmenu sú väčšinou neúspešné. Je normálne, že takéto deti zaspávajú na prsníku, a úprimne povedané, pri večne behajúcich dvojročných deťoch je to v skutočnosti najjednoduchší spôsob, ako ich dostať do postele. Deti začnú neskôr zaspávať inak, aj bez toho, aby ste sa teraz snažili o nejaké pravidlá. Začne ich zaujímať čítanie na dobrú noc, spievanie, masáž či čokoľvek iné. Nebojte sa príde to. Váš synček už má pravidlá a rytmus - to mu poskytuje dojčenie. Synček sa prestane dojčiť sám od seba a môže sa to stať aj tak, že sa neustále po celú dobu dojčenia bude budiť v noci a dojčiť na zaspávanie a cez deň a potom sa zrazu, nečakane všetko zmení. Alebo to bude postupná zmena. Nočné dojčenie a zaspávanie na prsníku sú väčšinou až posledné dojčenia, ktoré ustúpia. Samy od seba. Určite. Pokračujte v dojčení. Stojí to za to!



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ešte dojčiť alebo je čas ukončiť dojčenie?