Klobúčiky

Lívia    29.10.2014, 16:04

Dobrý deň, od narodenia mojej mesačnej dcérky ju kojím vyhradne cez klobúčik pretože mám sploštené bradavky, ktoré nie a nie vytiahnuť, Snažila som sa ju prisať na bradavku a podarilo sa mi to iba pár krát naposledy minulý týždeň. Vždy keď sa oto pokúšam je plačlivá a vôbec o to nemá záujem. Musím ju aj prikrmovať fľašou pretože nepriberá a mám pocit, že strácam mlieko. Teraz sme v nemocnici a musí celý čas ležať čiže ju kŕmim po ležiačky a pije čím ďalej tým menej. ďakujem za pomoc.

Milá Lívia,

najviac zo všetkého by ste potrebovali pomoc zručnej poradkyne pri dojčení, ktorá by vám s prisatím pomohla. Pri prisávaní nemusí byť také dôležité, aby bradavka vystúpila, bábätko sa potrebuje prisať na dvorec, nie na bradavku. Mesačné bábätko je ešte stále veľmi maličké a je vysoko pravdepodobné, že má šancu začať sa prisávať, je však  dôležité, aby ste začali spolupracovať s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby vám poskytla na mieru šité odporúčania a najmä konkrétnu pomoc a psychickú podporu.

Zvlášť, ak je vaša situácia teraz špecifická tým, že ste v nemocnici, spolu s poradkyňou aspoň telefonicky preberte, aké máte možnosti. Keď bude možné začať situáciu riešiť komplexne, spolu s poradkyňou potrebujete urobiť tieto tri dôležité kroky:
a) Prestať používať fľašku. Fľaša nie je potrebná na dokrmovanie. Fľaša celú situáciu zhoršuje. Ak je momentálne dokrmovanie skutočne potrebné, tak skúste dokrmovať priamo na prsníku laktačnou pomôckou:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Bábätká sa učia dojčeniu dojčením. Satie na prsníku je ďaleko viac než len príjem materského mlieka
b) Odstrániť používanie klobúčikov. Klobúčiky môžu znižovať z dlhodobého hľadiska tvorbu mlieka, bábätko v skutočnosti nie je prisaté na prsník - v istom zmysle je klobúčik spôsob, ako urobiť z prsníka fľašu.

Je možné, že teraz sa dcérka bez klobúčikov odmietne prisať, poradkyňa pri dojčení vám v takom prípade vie poradiť postupy, ktoré ju môžu na prsník postupne prilákať a ukáže vám ako medzičasom kŕmiť bábätko tak, aby sa dojčenie ohrozovalo čo najmenej. 

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/ 
Základom týchto postupov je intenzívny fyzický kontakt, ideálne koža na kožu a trpezlivé ponúkanie prsníka, pričom medzičasom sa pracuje na zvyšovaní tvorby mlieka a dieťatko sa kŕmi mimo prsníka 

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/ 
do času, kým sa na prsník nezačne prisávať.

c) Zvýšiť tvorbu mlieka tak, aby vaša tvorba mlieka pokrývala potrebu mlieka bábätka.
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Je dôležité, aby ste tieto kroky urobili spolu s laktačnou poradkyňou, ktorá by vám mala ukázať správne prisatie a vyhodnotiť pitie, príp. si pozrite videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/
Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmite si dcérku k sebe na hruď medzi prsia vyzlečenú len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ňou ľahnete do postele, alebo počas domácich prác, keď si ju len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok