vela mlieka

peya    25.02.2012, 20:22

dobry den, mohli by ste mi poradiť prosim , či može byť nadmerne množstvo mlieka príčinou toho že sa dieťa napr, dopracuje len k prednemu slabšiemu mlieko a následkom toho má častu , takmer pokaždom kojení zelenu stolicu, take kusky ? ma 7 tyždnov a posledne dva ma tmavu, hlienovu stolicu. je plne kojený cca 8 krat denne. zda sa mi že mliečko mi tešie velmi rýchlo, lebo niekedy robí akoby sa topil a odsunie sa a mlieko tečie kade tade, má často šitkutku a často mu aj víde mliečko naspeť, ako by mal slabý reflux. inak prospieva velmi dobre, má už vyše dve kg od porodu navyše , aj dobre spinká, bruško ho trapilo snad len 3 krát.. vyhodili sa mu aj vyražky na tvari, neviem či tá stolica s tým má daku suvislosť a či to može mať pričinu v nesprávnom dojčení.eventuálne akoby sa dala znížiť produkcia mliečka. piť menej už nemožem, už teraz umieram smedom ako som znižila prijem tekutín. dakujem krásne za radu či pomoc.

Milá Peya,

farba stolice nie je dôležitá, ak je bábätko spokojené a dostatočne priberá. Farbou stolice sa netreba zaoberať. Zelená stolica môže byť pre dojčené bábätko normálna, aj dlhodobo, aj keď je riedka/hustá, tmavozelená, hlienovitá. Ak bábätko nie je spokojné a nepriberá dostatočne, problém nie je farba stolice, ale dojčenie. Riešenie spočíva v zlepšení dojčenia. Niektoré dojčené bábätká mávajú stolicu veľmi často, mnohokrát za deň a toto je tiež normálne. Vyrážky pravdepodobne nesúvisia so stolicou.

Koncept "predného" a "zadného" mlieka nie je pre praktické dojčenie veľmi užitočný, pretože všetko mlieko, ktoré bábätko pije, je dôležité a vzácne, a ak dostatočne priberá, tak to netreba riešiť. Svojím zložením a  vzhľadom je sa materské mlieko jedinečné a odlišuje sa:
• od matky k matke
• od jedného kŕmenia k druhému
• od jedného dňa na druhý
• v priebehu jedného dojčenia
• podľa počtu detí a podobne.
Ako neužitočný aj vzhľadom na tieto všetky rozdiely javí byť koncept „predného“ a „zadného“ mlieka. Mnohé ženy si práve z toho dôvodu myslia, že „predné“ mlieko je menej kvalitné alebo že treba, aby bábätko bolo na prsníku čo najdlhšie, aby sa „dostalo k zadnému mlieku“. Omnoho dôležitejšie než sústrediť sa na „zadné“ mlieko, je sústrediť sa na to, aby bábätko na prsníku pilo, pretože to, že bábätko je na prsníku prisaté ešte nemusí znamenať, že pije, a ak nepije, tak nielenže nepije „zadné“ mlieko, ale nepije vôbec žiadne mlieko. Naopak, aj "predné" mlieko obsahuje to, čo k svojmu rastu potrebuje, ak je bábätko dostatočne dojčené. Podstatné teda je, že bábätko na prsníku pije mlieko.

K tejto téme si pozrite aj túto našu predchádzajúcu odpoveď:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=69

Čo sa týka grckania/refluxu: to, čo popisujete, netreba nijako špeciálne riešiť, bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré grcká, je natrávané alebo riedke, aj keď ide o grckanie oblúkom. Toto postupne prejde samo od seba. Ak synček po grckaní štikúta alebo je nespokojný, pomôže mu, ak ho budete dojčiť. Dojčenie ho upokojí, ak mu je niečo nepríjemné, dojčenie mu pomôže, aby sa začal cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenie bábätká grckajú len veľmi málokedy a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré.

Ohľadne toho, že máte veľa mlieka: v takýchto prípadoch je mimoriadne dôležité urobiť tieto kroky:

- dávať si pozor, aby bábätko malo čo najlepšie prisatie (pretože dobré prisatie umožňuje bábätku najlepšie kontrolovať tok mlieka), prípadne dať poradkyni pri dojčení skontrolovať prisatie a polohu pri dojčení

- neobmedzovať dojčenie

- nesnažiť sa znižovať tvorbu mlieka, pretože z dlhodobého pohľadu zníženie tvorby mlieka špeciálne pri mamičkách, ktoré pôvodne mali veľmi vysokú tvorbu mlieka, môže niekedy vyústiť v rozličné problémy v 3. - 4. mesiaci veku bábätka

- nemusíte obmedzovať pitie, pite toľko, koľko sa vám od smädu žiada; prijímanie len malého množstva tekutín nie je pre vás organizmu dobré a v konečnom dôsledku to nemá ani žiadaný efekt na tvorbu mlieka

- pitie bábätka na prsníku tak, aby sa "netopilo" mliekom, je najlepšie regulovať správnym prisatím, sledovaním bábätka pri pití a tiež stláčaním prsníka ku koncu dojčenia tak, aby bábätko prsník do maximálnej možnej miery vyprázdnilo

- je dôležité, aby bábätko dokázalo používať prsník aj na upokojenie/zaspávanie, pretože mnohé bábätká, ktorých mamičky majú veľa mlieka, sa napijú príliš rýchlo. Toto je prevencia toho, aby neskôr bábätko nezačalo odmietať prsník, čo sa niekedy pri vysokej tvorbe mlieka po jej znížení stáva

- aj pri vysokej tvorbe mlieka je v poriadku, ak bábätko bude na prsníku piť akokoľvek často chce

Stratégie, ktoré pri vysokej tvorbe mlieka nie sú dobré:

- snaha znížiť tvorbu mlieka

- snaha dojčiť stále len na jednom prsníku bez ohľadu na pozorovanie pitia bábätka

- snaha o škrtenie toku mlieku

- snaha, aby bábätko zaspávalo samo bez prsníka

- snaha o rozostupy medzi dojčeniami v strachu pred tým, "aby bábätko nevypilo príliš veľa mlieka" alebo "aby negrckalo"

- nedávať bábätku cumlík/fľašu



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok