Menej mlieka v jednom prsniku

Barbora    02.12.2014, 10:41

Dobry den, este v porodnici som mala problem s lavym prsnikom. Treti den po porode sa mi velmi nalial, spravili sa v nom hrce a nebolo mozne z neho dostat mlieko. Ani dieta sa nevedelo/nechcelo prisat. Preto bolo dojcene iba z praveho prsnika. Masazami a odsavanim sa podarilo "rozchodit" aj ten lavy prsnik a teraz sa mala k nemu bez problemov prisaje. Avsak som 16ty den po porode a stale je v nom menej mlieka ako v tom druhom. Mam aj pocit ze mala je sytejsia ked pije z praveho prsnika. Lavy ani nevydrzi tak dlho tahat, skor po case zacne dudlovat. Prosim poradit ako vyrovnat mnozstvo mlieka v oboch prsnikoch. Rada by som ich uz striedala pri jednotlivych dojceniach (aj kvoli oddychu bradaviek). Ale tym ze ten pravy je vzdy plnsi kojim viac z neho. Resp. aj ked zacnem lavym, tak potom este na dosytenie pokracujeme pravym. Dakujem

Milá Barbora,

mamičky väčšinou mávajú odlišné množstvo mlieka v jednom a v druhom prsníku, pričom niekedy je tento rozdiel nepozorovateľný a niekedy je viac zjavný. Dôvody sú vo svojej podstate tie isté, ako keď dieťa začne odmietať dojčenie úplne – deti reagujú na tok mlieka. Dieťa môže postupne začať odmietať jednu stranu s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že sa v danom prsníku tvorí menej mlieka a tok mlieka z neho je pomalý. Jednou z príčin, prečo sa v prsníku začne tvoriť menej mlieka, môže byť napríklad aj skutočnosť, že matky k tomuto prsníku bábätká menej často prikladajú alebo bábätká na ňom menej pijú.

Samozrejme, že je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, ale oplatí sa podniknúť kroky, aby sa dieťa dojčilo z oboch prsníkov. Pri praktickej realizácii krokov, ktoré by ste mohli podniknúť, aby ste túto situáciu zmenili, vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Je skvelé, že dieťatko je ochotné občas prisať sa aj k menšiemu prsníku. Toto je základný predpoklad preto, aby ste sa mohli pokúsiť túto situáciu zmeniť. Riešením je zvýšiť bylinkami, tak ako to odporúča tento materiál o zvyšovaní tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/zvysenie-prisunu-mm/

Pri konkrétnom dávkovaní a užívaní byliniek pre podporu tvorby mlieka by ste mali postupovať spoločne s poradkyňou.

Okrem toho môže fungovať  vytvárať príležitosti pre prisatie dieťatka aj k tomuto prsníku – napr.:
• Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
• Spite s ním v posteli.
• Umožnite mu kontakt koža na kožu.
• Okúpte sa s ním.
• Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči).
• Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu menší prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
• Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie z menšieho prsníka urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
• Na dojčenie z menšieho prsníka sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
• Pri pokusoch odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Okrem toho sa spoločne s poradkyňou porozprávajte o tom, či je dojčenie pre vás bolestivé, z vašej otázky toto nie je zrejmé, ale píšete o tom, že pociťujete potrebu „oddychu“ pre bradavky, čo môže naznačovať, že sa niečo deje z hľadiska poškodzovania bradaviek, pretože za bežných okolností je pri dojčení bradavka chránená v ústach bábätka pred poškodením a matky bežne dokážu dojčiť často alebo súvisle dlhú dobu bez toho, aby pociťovali nepohodlie alebo bolesť. Ak by to tak nebolo, spoločne s poradkyňou prejdite túto situáciu a jej možné riešenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Menej mlieka v jednom prsniku