Návrat plodnosti

Zuzana    02.12.2014, 10:36

Dcérka 27 mesiacov je dojčená na požiadanie. V noci sa dojčí niekoľko krát, zaspáva naobed aj večer na prsníku. Subjektívne mám pocit, že mám menej mlieka, že viac dudluje ako pije. Avšak stále nemám menzes. Gynekologické vyšetrenie utz dopadlo dobre. Lekár mi odmieta vziať krv na hormonálny profil, vraj je to zbytočné vzhľadom na dojčenie, keďže by mi nemohol nastaviť liečbu. Moja otázka, je to normálne, že po 27 mesiacoch stále nemám menzes a otázka dva, je možné brať hormonálne lieky popri dojčení? Ďakujem pekne.

Milá Zuzana,

návrat menštruácie ovplyvňuje pravdepodobne celý rad faktorov, ktorých výsledok je, že niektoré ženy dostanú menštruáciu relatívne skoro po pôrode, priemerne okolo 14 mesiacov po pôrode - a aj z tejto štatistiky vyplýva, že niektoré ženy dostanú menštruáciu až oveľa neskôr.

Návrat menštruácie po pôrode je individuálny a nie je neobvyklé, ak viac ako dva roky po pôrode ešte nemáte menštruáciu. Píšete, že všetko ostatné je v poriadku, takže sa nemusíte znepokojovať a môžete si byť istá, že menštruáciu dostanete v tomto správnom čase pre vaše telo. Je to iba otázka času. Nie je potrebné, aby ste robili v dojčení žiadne úpravy, pokračujte v dojčení tak, ako doposiaľ, menštruáciu dostanete. Dojčenie je naďalej pre vaše dieťatko, ale aj pre vaše zdravie veľmi dôležité:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

Hormonálne lieky počas dojčenia síce môžete užívať, ale otázka je, či je to potrebné. Ak to chcete len preto, že nemáte menštruáciu, tak je to pomerne zbytočné. Je totiž skutočne pravdepodobné, že návrat plodnosti bude u vás otázka pár týždňov, maximálne mesiacov a možno stojí za to počkať, kedy bude na to pripravené vaše telo. Ak sa hormonálnymi liekmi myslí napríklad antikoncepcia, tak je dobré vedieť, že toto môže znížiť tvorbu mlieka.

A tiež môže byť pre vás zaujímavé, že aj bez hormonálneho profilu, aj keď ste nedostali menštruáciu, sa dajú zistiť príznaky plodnosti a je možné sa podľa nich orientovať, informácie na túto tému nájdete napríklad tu: www.plodar.sk. Pokiaľ by ste začali používať túto metódu pre sledovanie svojich príznakov plodnosti, možno zistíte, že už teraz sa dejú deje, ktoré povedú čoskoro k návratu menštruácie a plodnosti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Návrat plodnosti