Moringa

Katarína    04.12.2014, 18:22

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či môžem užívať kapsule Moringy olejovej (Moringa oleifera) od firmy Swanson, aj ked je tam striktne napísané: neužívajte počaj tehotenstva a dojčenia. V akej dávke to mám užívať? ďakujem

Milá Katarína,

táto veta, ktorá je na letáku uvedená, je ochranou firmy vyrábajúcej daný produkt a tiež ukážkou toho, ako málo sú cenené dojčiace matky na to, aby sa tým daná firma seriózne zaoberala. Je na škodu veci, že pohodlnosť takýchto firiem a snaha chrániť sám seba následne vytvára dojem, že dojčiace matky nemôžu v prípade, že sa potrebujú liečiť, užívať nič, čo nie je pravda. Moringa olejová je rastlina, ktorú v jej krajine pôvodu konzumuje celá populácia bez ohľadu na to, či ide o dojčiacu alebo tehotnú ženu.

Pozrite si tento náš článok o bylinkách  na podporu tvorby mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Z hľadiska dojčenia je jedno, v akej dávke budete tento doplnok užívať.

V prípade, že ho chcete používať na to, aby ste zvýšili tvorbu mlieka, bežné odporúčanie je užívať 3 kapsule 3x denne, okrem toho je však mimoriadne dôležité chápať, že pre zvýšenie tvorby mlieka možnostačí užívať nejaký prípravok, ale pre zlepšenie dojčenia nestačí len zvýšiť tvorbu mlieka. Pokiaľ neodhalíte a neodstránite príčinu, pre ktorú vlastne tvorba mlieka klesá a neurobíte potrebné úpravy v dojčení, samotné zvýšenie tvorby mlieka nemusí ničomu pomôcť. Odporúčame vám preto skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou zhodnotíte pitie a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Okrem toho je dôležité spolu s poradkyňou:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom, ktorá môže spôsobovať postupné znižovanie tvorby mlieka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko napr. potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, potom prichádza do úvahy zvýšiť tvorbu mlieka a je možné, že moringa nie je prostriedok, ktorý by vám poradkyňa odporučila v osobnom kontakte na základe vyhodnotenia vašej situácie a že budete spolu s poradkyňou postupovať podľa tohto materiálu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí v prípade potreby zlepšenia dojčenia, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok