Rakovina krcka maternice

zuzana    09.12.2014, 14:46

Dobry den, z dovodu rakoviny krcka maternice /1. stupen/ mi pri sekcii v 36 tt daju prec maternicu a mozno aj vajecniky. chcem sa opytat, kde sa tvoria hormovy ktore su zodpovedne za tvorbu mlieka? ak mi vyberau iba maternicu, da sa technicky dojcit? ak mi vyberu aj vajecniky, da sa tehcnicky dojcit? pripadne co by mohlo byt v mojom stave prekazkou dojcenia? dakujem

Milá Zuzana,

môžete dojčiť. Pre to, aby sa matke tvorilo mlieko, matka nepotrebuje maternicu ani vaječníky. Ani jeden z týchto orgánov nie je zodpovedný za tvorbu mlieka.

Nehovoriac o tom, že dojčiť môžu aj matky, ktorým sa netvorí dostatok mlieka pre ich dieťa, pretože dojčenie je omnoho viac než len materské mlieko a má zmysel dojčiť aj v prípade, že je dieťa potrebné dokrmovať (a ak je to potrebné, tak je to možné robiť na prsníku, počas dojčenia pomocou tzv. laktačnej pomôcky).

Pre čo najjednoduchší začiatok dojčenia je vo vašom prípade kľúčové zamerať sa na kroky, ktoré platia pre všetky ostatné mamičky po pôrode a o to zvlášť, že budete rodiť cisárskym rezom, pri ktorom sa v našich pôrodniciach dejú rôzne rutinné kroky, ktoré môžu úspešnosť dojčenia oslabiť. Preto je dobré investovať čo najviac do správneho začiatku dojčenia. Poraďte sa o svojich možnostiach vopred, ešte pred pôrodom, osobne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Informujte sa vopred vo vašej pôrodnici, aké rutinné postupy v starostlivosti o matku a dieťa po cisárskom reze má personál tejto pôrodnice zavedené, prípadne hľadajte pôrodnicu, kde by ste dostali väčšiu šancu pre správny začiatok dojčenia.

Ideálom je, ak dieťa po cisárskom reze priložia k prsníku a nechajú ho dojčiť sa v kontakte koža na kožu ešte na operačnej sále. Tu je napr. fotografia z takéhoto dojčenia v pôrodnici v Košiciach:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=442749319131236&set=pb.123305271075644.-2207520000.1368630749.&type=3&theater

Následne by bábätko malo byť dojčené podľa jeho potrieb. Personál takisto matke pomáha jej prisať a pridržať dieťa v čase, keď matka ešte nie je schopná zaujať polohu, v ktorej môže dieťa pridŕžať alebo s ním manipulovať sama. Sú pôrodnice, kde vám môže so starostlivosťou o bábätko môže pomáhať manžel alebo iná osoba, ktorá sa starať sa o vaše bábätko - prebaľovať, uspávať, tíšiť ho a hlavne - prikladať vám ho k prsníkom v čase, kedy to ešte nebudete zvládať sama, kedykoľvek, keď bude vaše bábätko nespokojné. Je dobré ešte pred pôrodom zistiť čo najviac informácií o dojčení a krokoch, ktoré pomáhajú, aby sa začalo čo najlepšie, ideálne aj so sprevádzajúcou osobou. K tomuto si prečítajte túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=921

Je možné, že sa vám hodí mať nejaké mliečko pre vaše bábätko odstriekané a zamrazené do zásoby ešte pred pôrodom, s tým, ako konkrétne postupovať, aby ste postupne získali určité množstvo mliečka už v tehotenstve, sa poraďte s poradkyňou pri dojčení: http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/odstriekavanie-pred-porodom/

Ďalšie tipy:

- je možné, že vo vašom prípade je vhodné preventívne zvyšovať tvorbu mlieka po pôrode užívaním senovky gréckej a benediktu lekárskeho

- ak by nebolo možné dieťa z akéhokoľvek dôvodu po pôrode dojčiť, začnite najneskôr 6 hodín po pôrode stimulovať tvorbu mlieka odstriekavaním alebo odsávaním minimálne každé 3 hodiny

- je vhodné, aby dojčenie po príchode z pôrodnice skontrolovala poradkyňa pri dojčení



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Rakovina krcka maternice