Vigantol a Kanavit

Dana    09.12.2014, 14:39

Dobrý deň! Moja dcérka má 5 týždňov, je plne dojčená. Lekárka nám predpísala Vigantol a Kanavit (Vigantol 2 kvapky denne, Kanavit 1 kvapka mesačne). Teraz po mesiaci však nemám jasno v tom, že kto má tie kvapky užívať? Ja ako matka (vraj sa dostanú do materského mlieka) alebo dieťa?! Doteraz som kvapky užívala ja, lenže po prečítaní príspevkov na rôznych fórach som sa vystrašila, pretože všetci podávajú kvapky bábätku! Ako to vlastne teda je s podávaním kvapiek?

Milá Dana,

tieto kvapky môžete užívať aj počas dojčenia, ak by ste ich potrebovali napr. pre svoju liečbu, ak by ste ich chceli užívať z hľadiska dojčenia - množstvo týchto vitamínov v materskom mlieku nezvýšite tým, že ich budete užívať. Materské mlieko obsahuje také množstvo vitamínu D a K tam vždy v histórii bolo.

Ak ste doteraz namiesto bábätka omylom užívali tieto vitamíny vy, tak toto potrebujete zmeniť, začnite ich odteraz dávať bábätku v tej dávke, ktorú vám pediater predpísal.

Počas posledných desaťročí sa však výrazne zmenil životný štýl – z hľadiska vitamínu D väčšina bábätiek (a aj dospelých ľudí) trávi príliš málo času vonku, kde sa im vplyvom slnečného žiarenia vytvára vitamín D prirodzene a väčšina bábätiek zažije pri pôrode a po pôrode rutinné a preventívne zásahy, výsledkom ktorých je, že v prvých dňoch života nezískavajú dostatok kolostra, bohatého na vitamín K. Z tohto dôvodu sa dnes bábätkám rutinne tieto vitamíny dodávajú vo forme kvapiek. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vigantol a Kanavit