Aktivny zivot s kojenym babatkom

Elena    10.12.2014, 13:39

Dobry den, v podstate nemam ziaden problem s kojenim mojho takmer polrocneho chlapceka (je kojeny na poziadanie, papa aj kazdu hodinku, mliecka mame dost, este nepapa nic ine), no trapi ma ze uz od jeho narodenia som s nim stale iba doma. Aj pocas tehotenstva som musela 5 mediacov lezat s nohami hore kvoli riziku predcasneho porodu takze uz mi z toho sibe ze takmer rok sme uz nikde neboli. Kedze je to moje prve dieta, neviem si vsak ani predstavit kde by sme mohli ist s takym malym dietatom a ako to zvladnut! Chceli by sme ist napriklad do kina, no ked film trva takmer 3 hodiny tak je to pre nas nemozne kedze maly vydrzi nepapat maximalne tie 3 hodinky. Neviem ci som jedina kojaca mamicka co ma takyto problem, ale zaujimalo by ma ako toto zvladaju ostatne kojace mamicky - ci chodia niekam na vylety, na kulturne podujatia aa ako to zvladaju. Mozno keby ste tuto otazku dali na facebook, mamicky by mohli napisat svoje skusenosti. Chcela by som sa vam este podakovat za pracu ktoru robite, ze sirite takuto "osvetu" medzi ludmi, lebo aj ja sa uplne bezne stretavam s nazorom ze dieta sa ma kojit len do jedneho roka a potom to uz je priam nevhodne. Vdaka vam chcem svojho synceka kojit co najdlhsie. Dakujem!

Milá Elena,

ďakujeme za vaše milé slová. Vašu otázku veľmi radi zverejníme na našom Facebooku, nájdete ju konkrétne v tomto odkaze:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=806314482774716&id=123305271075644

Okrem toho sme v minulosti takéto skúsenosti mamičiek zozbierali do jedného článku, ktorý si môžete prečítať v tomto odkaze:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojceni_aktivity/

Situácia, ktorú opisujete, je veľmi častou skúsenosťou mamičiek. Mnohé z nich zisťujú, že sa im výrazne zlepší kvalita života práve vďaka dojčeniu. Pretože dojčené bábätko počas prvých mesiacov života nepotrebuje žiadnu inú potravu a tekutiny, mamička nemusí s bábätkom brať množstvo vecí, ktoré potrebujú nedojčiace matky všade so sebou a aj neskôr, keď už začnete prikrmovať, ešte dlhú dobu vám vonku postačí dojčenie a nepotrebujete so sebou brať žiadnu inú stravu a tekutiny pre bábätko. Navyše aj neskôr poskytuje dojčenie matke jednoduchý zdroj osvieženia umrnčaného bábätka, prostriedok pre upokojenie, utíšenie bolesti, uspatie dieťaťa. Spoločne s nosením, kde sa dá napr. v pohodlnom nosiči alebo šatke dojčiť tak, že má matka voľné ruky a bábätko sa buď dojčí alebo v nosiči spí, sa dá veľa vymyslieť. Toto je jeden zo spôsobov, ako dokázali mnohé mamičky skĺbiť potreby bábätka so svojimi potrebami. Takto dokážu zvládať bežné situácie, ako návštevu priateliek, ísť na kávu, na rande s manželom, nákupy, spoločenské aktivity, stretnutia s inými mamičkami. Prečítajte si tento príbeh, ktorý ukazuje jeden príklad toho, čo sa s deťmi dá robiť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/za-kulturou-aj-s-dietatkom/

Prípadne si pozrite túto fotoknihu:

http://www.cewecolor.cz/index2.php?option=com_souteze11&view=soutez&id=6597

Môže vám tiež pomôcť nájsť si priateľky medzi mamičkami na podpornej skupine dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

z ktorých sa mnohé mamičky stretávajú aj mimo podporných skupín spoločne so svojimi deťmi a takto prekonávajú sociálnu izoláciu, ktorou trpí množstvo mamičiek s deťmi v tomto veku.

Okrem toho je dobré vedieť, že to, čo ste zažívali prvých 6 mesiacov, nebude takto stále. Na jednej strane vaše bábätko začne v tomto období jesť príkrmy, čo vám umožní, aby ho nakŕmil niekto iný. Na druhej strane bábätko postupne bude schopné stráviť viac času napr. s jeho otcom alebo starými rodičmi, či niekým iným, ku komu si vytvorí citové puto a tento človek bude schopný ho zabaviť na dlhšiu dobu, prípadne ho aj uspať a vytvorí sa vám tak priestor pre aktivity, ktoré sa robia s malým bábätkom problematicky, napr. aj návšteva kina.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Aktivny zivot s kojenym babatkom