ako zvýšiť tvorbu mlieka?

Ingrid Juricová    11.03.2012, 14:38

Dobrý! Malý má dnes mesiac, mlieko som začala mať až na 5 deň, neprisal sa mi, stále ma odmietal, tak ako v pôrodnici, aj doma som pokračovala umelým, potom som bola u laktačnej poradkyne. Kŕmila som 10 dní hadičkou a brala senovku grécku a benedikt lekársky, ricinus som brala stále od príchodu z pôrodnice asi tak 4-5 krát denne, váčšinou pre kojením. Aj som sa snažila si odstrekávať, ale to bolo vždy pár kvapiek. Malý ma stále odmieta, má úplnú averziu na mňa, aj podľa laktačnej poradkyne a na jej rady sme spolu aj spávali , telo na telo, ale nijaký výsledok po 10 dňoch, tak som to akosi vzdala. Posledné 3 dni ako som kŕmila hadičkou 3/4hod papal, potom asi do 1hod. znovu, a takto to bolo 2dni po sebe, bola som uťahaná, žiadne mlieko som si skoro neodstrekla, a na tredtí deň po týchto skúsenostiach som to vzdala. A od štvrtka som znovu na fľaši. Mám ešte nejaký ricinus, tak ho ešte beriem, ale mlieko žiadne. Či som urobila dobre neviem, možno sa ešte raz rozhodnem skúsiť, nejako rozbehnúť to mlieko. Máte nejakú radu, ako na to? Ďakujem

Milá Ingrid,

ešte nič nie je stratené, a to vzhľadom na to, že vo veku vášho bábätka existuje veľmi vysoká šanca, že sa prisaje. Dokonca sa môžu prisať aj bábätká, ktoré už majú omoho viac mesiacov. Odteraz do približne 8 týždňov existuje okno možností, počas ktorých sa to oplatí skúšať. Väčšina bábätiek sa nakoniec prisaje, ak sa im poskytne dostatok času. Možno váš synček potrebuje ešte nejaký čas a veľa trpezlivosti podobne ako všetky takéto bábätká.

Je isté, že takáto situácia je mimoriadne náročná a psychicky aj fyzicky vyčerpávajúca.

Z toho, čo píšete, už poznáte základné princípy toho, ako pri neprisávajúcom sa bábätku postupovať.

1) V prvom rade vytvrajte v intenzívnom fyzickom kontakte so synčekom (spoločne spanie, kontakt koža na kožu, nosenie). Toto je dôležité a aj bez ohľadu na dojčenie pre synčeka prínosné (respektívne aj pri kŕmení fľašou dáva intenzívny fyzický kontakt podnety, ktoré potrebuje).

2) Ak kŕmenie hadičkou trvá 45 minút, tak niečo nie je úplne v poriadku. Navyše hadička nie je určená na nakŕmenie bábätka, ale na nácvik satia. Skúste poprosiť laktačnú poradkyňu, aby vám ukázala kŕmenie pohárikom, ktoré netrvá dlho, a je v situácii neprisávajúceho sa bábätka zvládnuteľný spôsob kŕmenia, pričom vám umožní, aby ste sa vyhli fľaške.

3) Kŕmenie hadičkou po prste používajte pred tým, než skúsite synčeka priložiť na prsník. Ak sa vám to nepodarí, dokončite kŕmenie pohárikom. Na prsník sa pokúšajte priložiť synčeka spoločne s hadičkou na prsníku. Na toto treba veľkú trpezlivosť a skúsenú pomoc. Je možné, že by vám mohla prípadne pomôcť aj iná skúsená poradkyňa.

4) Aj bez ohľadu na tvorbu mlieka, je možné, že ak tomuto dáte dostatok času, tak sa synček môže začať prisávať a piť mlieko z laktačnej pomôcky. Samotné satie na prsníku bez ohľadu na tvorbu mlieka má veľkú cenu a je pre matku i dieťatko prospešné z mnohých hľadísk.

5) Čo sa týka zvýšenia tvorby mlieka:

- skúste sa vrátiť k senovke a benediktu (prípadne vyskúšajte aj iné prostriedky, ktoré sú uvedené v tomto protokole pre zvýšenie tvorby mlieka)

- samotné branie prostriedkov na zvýšenie tvorby mlieka nie je postačujúce, rozhodujúci je odber mlieka (čiže v prípade, že sa bábätko neprisáva, tak odsávanie alebo odstriekavanie mlieka)

- odsávanie/odstriekavanie mlieka si vyžaduje:

a) nadobudnúť zručnosť, naučiť sa správnu techniku odsávania/odstriekavania

b) mať určitú mieru pravidelnosti a odsávať/odstriekavať napríklad v trojhodinových intervaloch, a to aj v noci (alebo aspoň raz v noci), a počas jedného odstriekavania/odsávania to robiť aspoň 20 minút

c) zo začiatku odsávať/odstriekavať bez ohľadu na množstvo získaného mlieka

d) odstriekavanie môže byť rovnako efektívne ako odsávanie, ak to budete robiť správne

e) ak sa rozhodnete pre odsávanie, oplatilo by sa vám mať kvalitnú odsávačku, možno elektrickú na oba prsníky tak, aby ste mohli odsávať bez použitia rúk a teda sa zároveň venovať synčekovi. Tým by sa odsávanie možno stalo časovo zvládnuteľnejším. Toto samozrejme nie je podmienkou, ale je možné, že by vám to pomohlo.

f) skúste sa skontaktovať (možno prostredníctvom poradkyne) s nejakou mamičkou, ktorá zažila podobnú situáciu, a ktorá by vám dokázala byť oporou vzhľadom na to, že toto prežila. Prípadne sa zúčastnite stretnutia podpornej skupinky dojčiacich matiek, aby ste načerpali energiu pre to, že to, čo robíte, má zmysel a že sa to môže zlepšiť.

Na prsník synčeka nenúťte, bábätká sa na prsník dajú len prilákať tým, že tam zažijú príjemné pocity (napríklad počas kontaktu koža na kožu). Odmietanie prsníka väčšinou so sebou prináša pocit, že bábätko odmieta vás a kontakt s vami. Je to preto, lebo aj pre bábätko je toto obdobie veľmi náročné, a zatiaľ nezažilo ten príjemný pocit, ktorý na prsníku môže zažiť. Mesiac sa vám pravdepodobne zdá už byť nekonečne dlhá doba, ale to, že máte chuť skúsiť to znovu, je veľmi dôležité, pretože, ak budete mať dostatok času a trpezlivosti, tak potenciálne máte pred sebou dlhé obdobie, počas ktorého môže dojčenie fungovať. Vaše úsilie stojí za to.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > ako zvýšiť tvorbu mlieka?