Dojcenie starsieho dietata a odlucenie

Beata    26.12.2014, 23:32

Dobry den, mam 2-rocnu dceru ktora je stale dojcena a doslova zavisla na prsniku, dojci sa asi 20x za den a v noci asi 3-4x. Spime spolu v posteli a zaspava na prsniku ci uz vecer alebo poobednajsi spanok. To mi vsak neprekaza a respektujem ze to potrebuje, ona to ma skor ako cumlik by som povedala. Ale moj problem je to, ze som zistila ze som tehotna a obavam sa ako to zvladne ked pojdem do porodnice, hlavne tie noci. Je na mna velmi naviazana a kohokolvek ineho odmieta na spanie. Viem ze v tehotenstve klesa tvorba mlieka ale jej to neprekaza, aj tak si cuca. Bojim sa toho, aby nemala z toho traumu ked budem musiet ist do nemocnice, ako zvladne to odlucenie, kedze bude 1x v noci bezo mna. Dakujem za odpoved.

Milá Beáta,

vašu dilemu o tom, čo urobiť so starším dieťatkom počas pobytu v pôrodnici s ďalším bábätkom, rieši veľa mamičiek.

Je výborné, že svoju dcérku dojčíte a to ako sa správa, je pomerne typické správanie dojčených detí v jej veku. Stojí za to umožniť jej, aby postupne, prirodzene dospela do bodu, v ktorom sa raz prestane dojčiť, aby toto bol míľnik, ktorý radostne a s hrdosťou dosiahne. Stojí to za to.

Do pôrodu vám ostáva ešte mnoho mesiacov a dcérka bude v čase pôrodu úplne iné dieťa. Je pravda, že niektoré deti sa k dojčeniu vrátia aj po dlhšej prestávke, ale odlúčenie je aj tak pre ne náročná situácia a je lepšie sa mu vyhnúť. Okrem dojčenia nie je pri odlúčení jednoduché riešiť ani zaspávanie počas dňa a večer a v noci. To, čo dieťa získava v týchto časom dojčením, je komplex mnohých dôležitých vecí, z ktorých odsaté mlieko alebo iný nápoj tvoria len malú časť a aj preto nie je možné poskytnúť univerzálny návod, ako riešiť túto situáciu tak, aby nebola traumatizujúca a náročná pre obe strany. Navyše nemá zmysel teraz riešiť, ako to zvládnete, pretože v tom čase bude úplne iná a navyše, pri deťoch nemá zmysel riešiť dopredu situáciu, ktorá ešte nenastala.

Môžete si byť istá, že keď tá situácia nastane, bude dcérka na ňu reagovať úplne inak, ako keď ju budete na túto situáciu teoreticky pripravovať v čase, keď sa ešte nič nezmení. Keď sa to zmení, väčšina detí sa správa úplne inak, ako v čase, keď bolo všetko ešte po starom a mnohí rodičia sú prekvapení, ako flexibilne reagujú deti na tieto zmeny. 

Okrem toho, existuje možnosť nájsť si pôrodnicu, kde môžete byť spoločne s manželom alebo iným sprievodcom a starším dieťatkom. Skúste si nájsť takú, ktorá vám spoločný pobyt umožní (napr. Banská Štiavnica, Topoľčany...). Táto investícia sa vám vyplatí. Dojčenie počas tohto obdobia dieťaťu aj vám pomôže zvládnuť prechod k tomu, že bude mať súrodenca.

Zaujímavá môže byť pre vás aj táto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1660



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie starsieho dietata a odlucenie