Herpes zoster

Ingrid    28.03.2012, 11:32

Dobrý den, prosim o rýchlu odpoved. Dnes mi na infekčnom diagnostikovali herpes zoster. Mám ho na hlave, vo vlasatej časti a ťahá sa mi na krk. Mám 5mesač.synka. Plne dojčený. Nechce cumel ani flašu. Na infekčnom mi dali liek Zovudex. A zakázali dojčiť. Som nešťastná. Čo mám robiť? Malého nechcem odstaviť takto náhle, ale nechcem mu ani ublížiť. Môžem ho nejak ohroziť? Môže malý ochorieť? Ako s dojčením? Ďakujem veľmi pekne! )Cakám! Ingrid

Milá Ingrid,

ak má váš synček 5 mesiacov, tak nie je dôvod, aby ste počas herpes zoster, nepokračovali v dojčení. To, že sa pri herpes zoster má pokračovať v dojčení, je známa skutočnosť. To, že máte herpes zoster, znamená, že synček by mal mať protilátky, ktoré ste mu odovzdali ešte počas tehotenstva, a preto je pravdepodobné, že neochorie. Ak by aj ochorel, synček nebude mať herpes zoster, ale jeho ochorenie budú ovčie kiahne, ktoré v tomto veku väčšinou mávajú mierny priebeh. Nehovoriac o tom, že ak by ste teraz prestali dojčiť, tak práve v najkritickejšom období vás synček prestane dostávať prostredníctvom materského mlieka protilátky, ktoré mu pomáhajú, aby neochorel, prípadne, ak by ochorel, tak aby ovčie kiahne mali čo najmiernejši priebeh. Ako preventívne opatrenie sa snažte zabrániť tomu, aby váš synček neprišiel do priameho kontaktu s pľuzgierikmi, zvýšite tak pravdepodobnosť toho, že neochorie.

Pri užívaní Zovudexu môžete pokračovať v dojčení. Antivirotiká, medzi ktoré Zovudex patrí, používané pri liečení herpes zoster sú pri dojčení bezpečné. Rovnako môžete v prípade bolestí počas dojčenia užívať analgetiká na ich zmiernenie.

Dúfame, že tieto informácie postačujú na to, aby ste pokračovali v dojčení, ak by ste potrebovali detailnejšie vysvetlenie, napíšte nám na dojcenie@mamila.sk.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Herpes zoster