odstavenie 10 mesacneho dietata

Andrea    12.04.2012, 17:45

Dobry den, mam 10 mesacneho syna,ktoreho chcem odstavit. Kojime sa najmä v noci, a to niekedy i kazdych 30 minut. Kojenie chcem zastavit najmä zo zdravotnych dovodov ktore nechcem uvadzat. Moj lekar mi dal tabletky Norprolac,s tym ze ak ich zacnem brat mam si obvazovat prsniky,obmedzit prijem tekutin a uplne ich stiahnut. Chcem sa spytat ci je aj nejaky iny sposob odstavenia, napr. prestat z dna na den a brat nejake bylinky ktore zastavuju tvorbu mlieka aby som sa neobvazovala a podobne. Dojcim ozaj len v noci, maly papa uz stravu a prikrmy,s papanim problemy nema,cez den si prsnik ani nepyta,z flase mi pije caj a vodicku, ale mlieko odmieta. Cumel takisto nechce. Viete mi poradit nejaky dobry a rychly sposob odstavenia,aby to prebehlo ozaj rychlo? Tu som uz hladala v inych otazkach ale stale je nejaky odkaz z inej otazky na druhu a vobec som vlastne ziadnu odpoved nenasla. Dakujem

Milá Andrea,

navrhovali by sme vám, aby ste zvážili, či máte dostatok informácií o tom, či je odstavenie skutočne nevyhnutné. Mamičky často dostanú informáciu, že zo zdravotných dôvodov potrebujú odstaviť, pretože potrebujú vyšetrenia či liečbu počas dojčenia. V drvivej väčšine prípadov to tak nie je a ak dostanú správne informácie, môžu pokračovať v dojčení. Ak by ste sa v tomto smere chceli ďalej poradiť, môžete nám napísať na dojcenie@mamila.sk

Bolo by dobré, ak by ste mohli v dojčení pokračovať, pretože dojčenie je aj v tomto veku dôležité pre vášho syna ako aj pre vaše zdravie a väčšina zdravotných problémov sa dá riešiť za súčasného dojčenia. Vo všeobecnosti neexistuje jednoduchý spôsob ako rýchlo zastaviť plne rozbehnutú tvorbu mlieka - a toto je dôvod, prečo ste na našej stránke nenašli nejaký konkrétny návod, navyše je našou prioritou hľadať riešenia na to, aby dojčenie mohlo pokračovať. Neodporúčame vám užívať Norprolac, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh. V raritných situáciách, keď je to nevyhnutné, je pravdepodobne najlepšie riešenie nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka mamička trochu mlieka odstrieka, ak prsníky budú veľmi plné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > odstavenie 10 mesacneho dietata