Reuma a dojčenie

Michaela    12.04.2012, 23:04

Prosím Vás o radu: Minulý týždeň mi diagnostikovali reumu, mám 3 mesačné bábätko - plne dojčené. Od zajtra začínam liečbu : 1x Prednison (ráno) + Plaquenil (2x 1 tabl.) - reumatológ na začiatok stanovil takúto liečbu, vzhľadom na to, že chcem môjho synčeka naďalej dojčiť. Mám však obavy z nežiadúcich účinkov na dieťatko, aj keď on ma upokojil, že tieto lieky sa len vo veľmi malom množstve vylučujú do mlieka. Túto liečbu mám zatiaľ na prvých 6 týždňov, ak sa stav nezačne zlepšovať, pristúpi sa k agresívnejšej liečbe, čo bude mať za následok odstavenie môjho synčeka. Neviem si to ani predstaviť, nakoľko prvého synčeka som kojila 2,5 roka.

Milá MIchaela,

váš lekár vám správne povedal, že pri užívaní týchto liekov môžete dojčiť. Preto pokračujte ďalej v dojčení. Je pravda, že množstvo týchto liekov (podobne ako veľkej väčšiny liekov) je v materskom mlieku zanedbateľné množstvo. Ale otázka dojčenia a užívania liekov nie je len otázkou toho, či liek do materského mlieka prechádza, ale v prvom rade otázkou toho, že v situácii, keď by ste z dôvodu užívania liekov bábätko odstavili, tak by dostávalo umelé mlieko a riziká kŕmenia umelým mliekom - zdravotné riziká - sú reálne nielen z hľadiska zdravia bábätka, ale aj z hľadiska vášho zdravia. Je bezpečnejšie dojčiť spoločne s užívaním týchto liekov ako prejsť na umelú výživu.

Aj keby ste mali prejsť na iné lieky ("agresívnejšiu liečbu"), aj tak sa pri liečbe reumy dajú nájsť lieky, pri ktorých môžete ďalej dojčiť. Ak by ste teda mali brať iné lieky, môžete nám opäť napísať, pretože nie je ťažké nájsť také riešenie, ktoré vám umožní dojčiť a zároveň sa liečiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Reuma a dojčenie