Dojčenie cely den

Adi    15.04.2012, 15:41

Dobrý den, mam dvojmesačneho synčeka ktory bol pri prepusteni z porodnice na Nutrilone lebo ja som mala malo mlieka. Pediatrička mi poradila aby som ho prikladala k prsnikom na vzdy ked bude chciet a mlieko sa mi vytvori. Na začiatku to bolo tazke ale cez den mi spal aspon tak dve tri hodinky a okrem toho bol cely den na prsniku. Volala som aj laktačnu poradkynu ktora prisla a povedala ze maly pekne pije a mam pokracovat. Ale teraz sa situacia este zhoršila, cez den mi maly po dojčeni zdriemne tak desat minut, najdlhsie dvadsat a zase je hore a chce pit. Je to normálne, kojit celý den? Doktorka mi dala kvapky Espumisan aby som mu ich davala ale nepomahaju, mam pocit ze má plne brusko. Ved kolko sa toho moze vojst do tak maleho zaludocka? Niekedy ked ho po dojceni drzim na rukach aby sa mu grglo (nikdy sa mu negrga) tak mi pride že mu to mliečko vracia naspat do pusinky. Dnes sa mi uz trikrat povracal co sa nikdy nestava. Prosim vas co mam robit?

Milá Adi,

vo vašom popise nie je dostatok informácií na vyhodnotenie dojčenia, navyše toto sa skutočne dá urobiť len v osobnom kontakte. Cez internet v tomto prípade nie je jednoduché posúdiť, čo presne sa deje. Bolo by dobré vedieť, ako synček priberal za posledné obdobie a tiež, či krátka spokojnosť po nadojčení je niečo, čo takto bolo vždy, ale či je to nové správanie, ktoré sa objavilo len teraz. Je totiž možné, že ide o normálne správanie dojčeného bábätka, ktoré má potrebu byť na prsníku často. Sú bábätká, ktoré chcú byť na prsníku takmer nepretržite. A je možné, že riešením by bolo, nechať ho sa dojčiť vtedy, keď chce, pokojne aj po 10 či 20 minútach, nechať ho na prsníku zaspať, dudkať a papať mlieko po troškách. Takáto "krátka doba spokojnosti" nie je pri bábätkách nič neobvyklé, mnohé bábätká v tomto veku vydržia byť po nadojčení chvíľku spokojné a potom znovu potrebujú dojčenie na to, aby sa uspali a spinkali. Takže táto nespokojnosť nemusí vlastne vôbec súvisieť s dojčením, dieťa na prsníku môže získať aj omnoho viac než len mlieko. Pokojne hodajte na prsník kedykoľvek, keď synček bude mať záujem.

Všetky bábätká potrebujú byť dojčené vtedy, keď o dojčenie prejavia záujem, niektoré sa chcú dojčiť veľmi často, niektoré menej často, a pretože dojčenie spĺňa okrem príjmu materského mlieka aj mnohé ďalšie funkcie (upokojovanie, zaspávanie, zohrievanie, odstraňovanie bolesti, sprostredkúva veľmi potrebný telesný kontakt a pod.), tak sa bábätká často dojčia aj bez ohľadu na to, či pre chvíľkou pili, a ak sa dobre napijú, môžu chcieť byť na prsníku aj dlho. Toto všetko je normálne. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť a pod. Dojčenie tak pomáha pri riešení situácií, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, tú schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má tú istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo bábätko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz tieto funkcie prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin.
Niektoré bábätká si neogrgnú po dojčení a na prsníku zaspia - toto je tiež normálne a v poriadku. Bábätká nemá zmysel budiť a nútiť do toho, aby si odgrgli - ak zaspia na prsníku a sú spokojné, tak najlepšie, čo môžete urobiť, je nechať ich spať.

To, či je bábätko napapané, zistíte podľa našich videí - pozrite si ich spolu s prečítaním nášho popisu. Tieto videá porovnajte s pitím svojho synčeka, ale omnoho lepšie by bolo, keby vám pitie naučila vyhodnotiť poradkyňa pri dojčení.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Ak okrem toho, čo ste napísali váš synček dobre priberá, je vo všeobecnosti spokojný, tak potom pravdepodobne nemáte dôvod na obavy.

Čo sa týka vracania trikrát za deň - ak toto synček nikdy predtým nerobil a ak sa objavilo náhle, môže to byť príznak nejakej choroby. Ak aj predtým vrackal, tak toto môže byť normálne.

Ohľadne Espumisanu si prečítajte túto našu predchádzajúcu odpoveď:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=165



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie cely den