Liek a dojcenie

Jana    20.04.2012, 21:28

Môžem dojčiť dieťa, keď užívam 3 mg. lexaurinu ráno. Koľko z lieku prejde do mlieka ? Je to pre dieťa bezpečne ? Je potrebné pre lexaurin prestať dojčiť. ďakujem.

Milá Jana,

z hľadiska dojčenia existujú lieky, ktoré by boli vhodnejšie ako lexaurín, napríklad lorazepam alebo midazolam. Vo vašej situácii je veľmi dôležité, aby ste dojčili a zároveň hľadali lieky, ktore pri dojčení môžete užívať. Ak by lexaurín bol jediná možnosť, tak je bezpečnejšie pokračovať počas jeho užívania v dojčení. Ako pri väčšine liekov, aj pri tomto lieku, sa ho do mlieka dostáva pomerne malé množstvo, a pri užívaní liekov a dojčení sa nezvažuje len skutočnosť, či liek prechádza do mlieka, ale aj riziká spojené s nedojčením, ktoré pri väčšine liekov prevyšujú skutočnosť, že sa v materskom mlieku nejaké malé množstvo lieku nachádza. Dojčenie je navyše pre dieťa prevenciou pred možnými psychickými problémami, a preto je v takejto situácii veľmi dôležité.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Liek a dojcenie