Dojčenie a anesteza

Michaela    30.06.2015, 16:32

Dobrý deň, chcem vás poprosiť o radu...som 10 dni po porode a v maternici mam nevyplavujucu sa zrazeninu a preto hrozi, ze budem musiet ist do nemocnice na cistenie. Ako to je prosim vas s kojenim a celkovou anestezou? Treba si mliecko po anesteze odsat? Ako odporucate krmit babatko pocas mojej nepritomnosti, aby to bolo prenho aj pre dojcenie najlepšie? Neviete mi poradiť, ci pocas kojenia mozem piť caj z rebríčku, v lekarni mi to neodporucili. Vďaka za odpoveď. Michaela

Milá Michaela,

môžete dojčiť až do samotného zákroku a potom po celkovej anestéze hneď, ako sa preberiete a budete mať chuť dojčiť. Účinok anestézy odznieva veľmi rýchlo (preto sa človek prebudí) a navyše sa podáva aj tehotným matkám počas napríklad cisárskeho rezu. Po operácii nie je potrebné čakať. Hneď po operácii, môžete dojčiť. Rovnako môžete dojčiť až do doby tesne pred operáciou. Celková anestéza ani lieky, ktoré budete možno po operácii dostávať (antibiotiká, lieky proti bolesti, iné), nie sú pre dojčenie prekážkou. Bez obáv dojčite, dojčenie je pre vaše pár dňové bábätko veľmi dôležité.

Ak budete dojčiť až do doby pred zákrokom a potom hneď, ako sa preberiete, tak samotný zákrok istotne nebude taký dlhý, aby vaše bábätko medzitým potrebovalo akékoľvek kŕmenie.

Navyše nejde len o príjem materského mlieka. Bábätko nepotrebuje dojčenie len pre mlieko. Dojčenie je oveľa viac. Nehovoriac o tom, že bábätko môže odmietať akýkoľvek iný spôsob kŕmenia, môže preplakať celého hodiny, môže sa mu ťažko zaspávať. A nehovoriac o rizikách podávania umelého mlieka. Ak by bolo kŕmené fľašou, môže sa potom odmietať prisať.

Prerušenie dojčenia často môže znamenať koniec dojčenia. Preto by bolo dobré v tejto situácii sa sústrediť na čo najkratší pobyt v nemocnici a v prípade, že by ste museli v nemocnici ostať dlhšie, ako na samotný zákrok, je dobré vedieť, že máte nárok na to byť hospitalizovaná spolu s bábätkom a sprevádzajúcou osobou k bábätku. Ak by ste skutočne museli byť odlúčená od bábätka, je dôležité, aby v tom čase nedostávalo cumlík, a ak by ho bolo potrebné nakŕmiť, nech sa tak urobí pomocou pohárika, ideálne odstriekaným vaším alebo darcovským materským mliekom:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Čaj z rebríčka môžete počas dojčenia piť bez obáv.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a anesteza