Materske mlieko vs vlaknina

Dana Zahorska    03.08.2015, 16:22

Dobry den, prosim o radu. Moj 10-mesacny syn ma takmer 11 kg, prospieva dobre, od 5. mesiaca papa prikrmy (rano: lepkova obilna kasa + 2 druhy ovocia, obed: maso + 2 druhy zeleniny; vecer: bezlepkova kasa + 2 druhy ovocia, medzitym kusok ovocia alebo susienka). Stale sa dojci, v noci 2-3-krat, cez den tiez, podla potreby. Syn ma problem s vyprazdnovanim stolice, nevie ju sam vytlacit. Zapcha to nie je, stolica je makka. Keby sme mu nepomohli rektalnou rurkou, tak sa nevyprazdni aj tyzden. A popritom place,trapi sa, poti sa, potlaci trosku, ale nie dostatocne. Pediatricka odporuca znizit podiel materskeho mlieka v prospech prikrmov s vysokym obsahom vlakniny. A v noci odporuca namiesto materskeho mlieka obycajnu vodu, aby rano nebol "prejedeny" materskeho mlieka a zjedol tak viacej vlakniny. Syn sa pritom budi zvacsa na bolest bruska - usudzujem z toho, ze kratko po prilozeni na prsnik mu zacnu odchadzat plyny. Zaujimal by ma vas nazor. Myslite, ze je naozaj lepsie ubrat toho materskeho mlieka v prospech vlakniny? Dakujem velmi pekne. Zahorska

Milá Dana,

dojčenie sa mylne zvykne považovať za vinné z takmer všetkého, čo sa deje v živote dieťaťa, či matky. V prvom rade:
a) ak je stolica vášho dieťatka mäkká a nie je tvrdá, tak nejde o zápchu

b) materské mlieko pôsobí ako laxatívum (zmäkčuje stolicu, uľahčuje vyprázdňovanie)
V tejto situácii je obmedzenie dojčenia najnevhodnejšia stratégia. Dojčenie je v tomto celom pozitívny element. 

Z vašej otázky nie je zrejmé, či situáciu s problémovým vyprázdňovaním riešite v poslednej dobe alebo ju riešite už od narodenia bábätka. Stolica z materského mlieka je za všetkých normálnych okolností riedka a nie formovaná. Táto situácia nemá ako byť spôsobená dojčením. Vo väčšine prípadov je teda potrebné zmeniť skladbu príkrmov. Opatrenia, ktoré by viedli k obmedzeniu dojčenia, sú škodlivé a rizikové pre zdravie bábätka, aj pre vaše zdravie a situáciu nijako nezlepšia. Práve naopak, materské mlieko má mierne laxatívne, preháňavé účinky. Ako konkrétne pomôže dieťatku dávať v noci namiesto materského mlieka vodu, keď materské mlieko je zložené z takmer 80 % práve z vody? Ako vám podávanie vody pomôže nahradiť to, prečo sa dieťa skutočne v noci dojčí – potrebu zaspať a udržať sa v spánku?

Cez internet nie je možné povedať, čo presne sa vo vašom prípade deje, ale je možné, že situácia nesúvisí s dojčením či stravou ako takou, ale s návykom na rektálnu rúrku.

Vo všeobecnosti môžete urobiť nasledovné opatrenia:

- skúste zabezpečiť, aby malo bábätko dostatočný príjem materského mlieka (ak je to potrebné, nechajte si poradkyňou pri dojčení skontrolovať pitie bábätka na prsníku - niekedy totiž po zavedení príkrmov poklesne tvorba mlieka a nižší príjem materského mlieka spolu s nižším príjmom tekutín môže byť súčasťou problému). Dostatočné pitie materského mlieka je v tomto prípade vaším veľkým pomocníkom.

Nenahrádzajte ďalšie dojčenia príkrmami. Príkrmy všeobecne by nemali dojčenie nahrádzať. Mali by sa pridávať k dojčeniu, ktoré by malo pokračovať tak, ako v čase výlučného dojčenia. Prečítajte si k tomu tento článok:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

- vo všeobecnosti zabezpečte dostatočný príjem tekutín, nemusí to byť len voda v poháriku, ale napríklad aj redšie príkrmy či polievky

- zaraďte do stravy syna pomleté ľanové semienko, ktoré mu môžete sypať prakticky do každého jedla, toto výrazne pomáha

- sušené slivky či slivková šťava majú tiež priaznivý účinok

- vyhýbajte sa veľkému množstvo potravín, ktoré majú tendenciu stolicu zahusťovať – napr. mäsu či kašiam. Materské mlieko má v tomto veku dieťaťa tvoriť hlavnú zložku jeho potravy. Začnite jedávať s dieťatkom spoločne a nechajte ho nech si jedlo samo naberá z vášho taniera a nech sa s ním hrá. Nechajte ho zjesť toľko, koľko takto samo spapá. Jedzte s ním vždy, keď jete aj vy a dajte mu príležitosť hrať sa s jedlom a zjesť takto trochu jedla tak často, ako jete vy.

- skúste dieťatko rozbaliť, podržať v klbôčku nad záchodom (môžete si naň aj spolu sadnúť) alebo lavórom/kýblikom - deti často cikajú či kakajú počas dojčenia, môžete túto stratégiu teda použiť, aj keď spozorujete, že chce ísť kakať počas dojčenia.

- aby sa bábätku dobre kakalo, môžete skúsiť to, že ho budete čo najviac dojčiť a ako príkrmy mu prednostne vyberiete jedlo, ktoré má laxatívny účinok. V tomto ročnom období môžete využiť napríklad veľa melóna, slivky, vhodné druhy ovocia a zeleniny.

Ak sa situácia zlepší, pokúste sa čo najskôr prestať používať rektálnu rúrku, ideálne úplne. Zvlášť pri dojčenom bábätku, ktorá nemá prečo mať zápchu, sa často rektálna rúrka používa v situáciách, keď bábätko v skutočnosti trápia iné príčiny. Rektálna rúrka je potenciálne nevhodná pomôcka práve v tom, že bábätko pri jej používaní stráca schopnosť vyprázdňovať sa samo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Materske mlieko vs vlaknina