Z čoho piť?

Eva    28.04.2012, 19:58

Dobrý deň. Mám 7 mesačného syna, ktorý je dojčený na požiadanie a prvý mesiac mu dávam 1xdenne príkrmy. Blížia sa horúčavy a leto a ja neviem či mu mám dávať piť aj niečo iné ako mlieko. Ak áno čo, odkedy, koľko a hlavne z čoho mu to mám dávať. V obchodoch sú rôzne druhy fliaš, pohárov s náustkami a iných učiacich pomôcok, ale ja neviem, ktorá by bola pre neho tá vhodná. Neviem či by už vedel piť z pohára, ale najhoršie to bude asi keď budeme vonku a budem mu chcieť dať niečo piť. Ďakujem za odpoveď.

Milá Eva,

dostatočne výdatné dojčenie spolu s určitým množstvom tuhej stravy im v tomto veku poskytuje všetko, čo potrebujú. Tekutiny sa nachádzajú aj v tuhej strave, ktorú dávate. Navyše materské mlieko tvorí z veľkej časti práve voda, takže ak dojčíte synčeka na požiadanie, pokrývate jej potrebu tekutín tým najvhodnejším nápojom. Veľa detí popri dojčení pije málo. Nenúťte ho piť. Pitie muponúkajte, ale nemusíte čakať, že vypije viac ako pár hltov. Ponúkajte mu piť často a nemusíte to nijako merať ani časovať. Učte ho piť z normálneho bežného hrnčeka/pohára bez rôznych náustkov a sosáčikov - vo veku vášho synčeka sa deti sú schopné naučiť piť z obyčajného pohára. Aj všetky tie poháriky z náustkami sú vlastne len iný druh fľaše. Dojčené dieťa nepotrebuje fľašu. Potrebuje sa naučiť piť z normálneho pohárika. A poskytnite mu na to dostatok času - pokým bude dostatočne dojčený, tak máte čas učiť ho aj niekoľko ďalších mesiacov. Nesnažte sa ho na pitie nalákať sladením či čajíkmi. Dávajte mu vodu, chce to len trpezlivosť a čas.

Vo veku vašeho synček je pravdepodobne najpraktickejšie trénovať pitie vody doma a vonku je jednoduchšie ho dojčiť. Ak mu predsa budete chcieť nosiť vodu von (prípadne ak bude už starší), je na vás, v čom ju budete nosiť, ale určite nemusíte investovať do žiadnej dojčenskej fľaše či špeciálneho pohárika s náustkom. Rodičia to riešia veľmi rozmanito: od obyčajných pollitrových fľiaš, v ktorých sa predáva voda, až po malé termosky, ktorých vrchnák je zároveň pohár na pitie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Z čoho piť?