Tvorba mliečka po sekcii

Michaela    18.05.2012, 09:53

Dobrý deň, som týždeň po cisárskom reze, narodili sa mi predčasne dvojčiatka, bohužiaľ už v 27 týždni a teraz sú v inkubátore. Na štvrtý deň sa mi začalo tvoriť mliečko, ktoré som si začala odsávať elektrickou odsávačkou. Odsávam pravidelne každé tri hodiny aj v noci, no napriek tomu mám pocit, že mliečka akosi nepribúda. Na novorodeneckom mi dali také malé fľaštičky, v ktorých mám mliečko uchovávať a za 24 hodín odstriekam len asi polovicu tej fľašky. Pijem veľa tekutín, dokonca som si dnes kúpila aj čaj pre kojace mamičky, no chcela by som urobiť maximum pre to, aby sa mi mliečko začalo tvoriť viac. Viete mi nejako pomôcť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Milá Michaela,

najpravdepodobnejšie by vám pomohlo osobné stretnutie s laktačnou poradkyňou. Na zvýšenie tvorby mlieka by vám pomohlo viacero krokov:

1) Skúste odsávať pravidelne, najmenej 20 minút na jednej strane, najmenej 8-krát denne.

2) V ideálnom prípade si skúste požičať/kúpiť odsávačku, ktorá sa dá dať na oba prsníky naraz, aby ste skrátili čas odsávania.

3) Poproste poradkyňu, aby vám ukázala, ako odstriekavať ručne. Možno vám to pôjde lepšie ako odsávanie. Pomerne efektívne je použiť ručné odstriekavanie po tom, čo doodsávate.

4) Vo vašej stiuácii potrebujete zvýšiť tvorbu mlieka - začnite užívať kapsule senovky gréckej a benediktu lekárskeho. Ak by ste k tomu potrebovali viac informácií, napíšte nám na dojcenie@mamila.sk. Vaša stiuácia navyše môže byť aj indikáciou na zvyšovanie tvorby mlieka inými prostriedikami.

5) K zvýšenie tvorby mlieka vám tiež veľmi pomôže fyzický kontakt s vašimi maličkými bábätkami. Poproste personál v nemocnici, aby ste mohli stráviť čo najviac času so svojími bábätkami v kontakte koža na kožu. Takýto kontakt je prospšný nielen pre tvorbu mlieka, ale aj pre zdravotný stav bábätiek. Budú stabilnejšie ako v inkubátore a napriek ich veku či prípadným zdravotným problémom je tento kontakt možný. Poproste o to.

Ak by ste potrebovali viac pomoc, napíšte nám na dojcenie@mamila.sk.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tvorba mliečka po sekcii