Odmietanie prsnika

Zuzana    19.05.2012, 20:16

Dobry den. Moj syncek ma 2 mesiace a 2 tyzdne. Je vylucne dojceny na poziadanie. Bolesti pri dojceni nemam aj ked prisavanie nie je vzdy tak ako by malo byt. Mam este stale nadprodukciu, aj ked velmi malo striedam psniky,pretoze Martinko pije vkuse len nejakych 3-5 minut a vyprazdnit jeden prsnik mu trva niekedy aj pol dna. Az potom prechadzam na druhy, aby vypil aj zadne mliecko. Tak isto aj taker celu noc pije z toho isteho prsnika. Druhy sa do rana naleje na prasknutie aj ked niekedy ten prvy je este poloplny. Nemyslim, ze by pil malo, alebo ze by bol hladny. Pije takto aj kazdu hodinu, niekedy aj castejsie, niekedy aj menej casto. V podstate vzdy ked je z nejakeho dovodu nepokojny, ponukam mu prsnik. Alebo ked je ospaly tak sa ho tak pokusam uspat. Posledne dni je dost nepokojny, uplakany a dost casto mi odmieta prsnik. Neviem si to vysvetlit. Tych par dni si objavil rucky a mam pocit, ze ich uprednostnuje pred prsnikom. Ked mu ponuknem prsnik, zacne plakat, odvracia tvar......takto sa to opakuje aj 5-6 krat a napokon ho niekedy zoberie a zacne normalne papat a niekedy ho proste necham tak a nenutim. Ale papa menej ako doteraz. Celkovo pribera dobre ma rovnych 6 kg. Porodnu hmotnost mal 3720 g. Uz ma aj napadlo, ci mu nieco nevadi an bradavkach, ci nemam mykozu, alebo co. On v pusinke nema ziadny biely povlak ako ta "zabka" a moje bradavky az na to, ze su take ruzovkaste a trochu stvrdnute akoby ocmulane vyzeraju uplne normalne a ani ma nebolia, takze asi mykozu nemam. Je to moje prve dietatko, nemam to s cim porovnat, zijem v zahranici, tak si ani nemozem zavolat poradkynu domov. A tymto by som moc nerozumela. A posledne dni aj dost slinta.....Moze byt ze by sa mu uz chceli drat na svet zubky a preto je taky nepokojny? Zda sa mi to este prilis skoro. Mohli by ste mi napisat, co si o tom myslite? Dakujem.....:-)

Milá Zuzana,

dojčenie len na jednom prsníku, prípadne viacnásobné dojčenie na jednom prsníku vo väčšine prípadov nie je dobrá stratégia. Takýmto spôsobom sa často stane, že bábätko v priebehu týždňov postupne pije menej a menej mlieka a tvorba mlieka sa nebadane znižuje, a hoci je stále vynikajúca a aj priberanie môže byť veľmi dobré.  Ale takéto nebadané zníženie tvorby mlieka sa správa veľmi paradoxne. Mamičky majú pocit, že ešte stále majú veľmi veľa mlieka. Lenže bábätká nereagujú na to, koľko mlieka je v prsníku, ale na tok mlieka. A ten sa oproti tomu, na čo bolo bábätko zvyknuté, znížil natoľko, že bábätko môže začať prsník odmietať. A správanie, ktoré opisujete, to potvrdzuje. Navyše stratégia dojčenia na jednom prsníku nezabezpečuje príjem "zadného mlieka" - podstatné je, aby dieťa pilo na prsníku, nie nechávať ho dlho na jednom prsníku, lebo väčšinou to znamená, že v nejakom bode už dieťa nepije žiadne mlieko.

Riešenie je v tomto dokumente:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Kľúčové je začať dojčiť z oboch prsníkov, prípadne prsníky aj prestriedať a situácia sa zlepší zvýšením tvorby mlieka (paradoxne, aj keď máte pocit, že stále máte nadprodukciu). Začnite tieto kroky, ktoré sú v dokumente popísané, robiť čo najskôr, pretože niekedy majú tieto situácie tendenciu zhoršovať sa pomerne rýchlo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie prsnika