Ako sa vyhnúť zaspávaniu na bradavke

Ala    17.06.2011, 00:43

Dobrý deň, mám 5 týždňovú dcérku a dojčím ju. Problém je však v tom žeby stále chcela byť na prsníku prisatá. Máme dni kedy tam chce byť aj hodinu aj dve, až kým by nezaspala. Áno čítala som veľa článkov ako prikladať, prikladať, prikladať...kedy si bábätko zažiada a z toho prišlo to že sa tam naučilo zapsávať. Keď to dcérke dovolím potom príde problém žeju bolí bruško z toľkého mliečka čo popapala že mi dosť zvracká a má problémy zaspinkať. Priberá 250g za týždeň čo len nasvedčuje tomu že mliečka má viac než dosť...Vyskúšali sme všetky metódy...zmeny spúsobov kojenia, nejako ju zabaviť, ísť s ňou von..Ale jednoducho nič nefunguje..keď sa rozhodne že chce byť na prsníku tak s ňou nič nepohne. Niekedy proste nejde praktizovať všetko čo človek prečíta, dieťa nie je podľa šablóny a každé je iné. Tak mi prosím poraďte ako ju odnaučiť od toho...nieže by jej to človek chcel nasilu brať ale mne to spôsobuje dosť vážne problémy...mávam z toho migrény dosť silné až zvraciam aj celý deň. To si myslím že tiež nie je správne, lebo po psychologickej stránke to všetko prenášam na dieťaťko, ani dcérka nie je spokojná a mne je tiež do plaču keď ju v tako stave musím neustále dojčiť ale uspávat na prsníku. Tak sa v tejto chvíly črtá otázka či dojčiť alebo byť šťastnou matkou a užívať si svoju dcérku naplno.

Milá Ala,

riešenie vašej situácie si vyžaduje zodpovedať si dôkladne otázku toho, čo vlastne dojčenie prináša bábätku, ako prirodzene dojčenie prebieha a čo z toho vyplýva pre rozmyslenie si možností, ktoré máte a ktoré môžete vyskúšať. V prvom rade je dôležité pochopiť, že bábätká sa na prsníku nedojčia len preto, že sú hladné, či smädné. Dojčenie je omnoho viac, než len materské mlieko, sprostredkúva fyzický kontakt s matkou, posilňuje vzájomnú naviazanosť a okrem toho pitie, ale aj satie naprázdno na prsníku pomáha dieťaťu regulovať rôzne telesné funkcie (teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie stresu a bolesti atď.), vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou, mimoriadne dôležité je pre správny vývoj ústnej dutiny a nezanedbateľný je vplyv satia na prsníku pre rozvoj mozgu. Je preto prirodzené, že bábätko sa "pýta na prsník" nielen pre potrebu nasýtenia, ale v podstate vždy, keď mu je nepríjemne, bez ohľadu na to, čo tento stav vyvolalo, dojčenie mu dokáže takmer vždy pomôcť. A preto je logické, že dieťatko môže chcieť dojčenie často a prípadne dlho, a ak je to možné, je vhodné mu to umožniť. Častým dôvodom pre dojčenie bábätka je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Uspávanie je preto jednou z dôležitých funkcií dojčenia a to, že pozorujete, že vaša dcérka sa rada uspáva na prsníku, je to pozitívny výsledok toho, že ste dcérke umožnili využívať viaceré funkcie dojčenia, nielen výživovú, teda dojčili ste na požiadanie.
Je však samozrejme dôležité snažiť sa nájsť spôsoby, ako takúto starostlivosť o dieťa zvládnuť tak, aby ste psychicky či fyzicky boli v pohode. Aké teda máte možnosti? Z vašej otázky sa zdá, že ste už vyskúšali veľa, aby dcérka nemala potrebu takého častého a dlhého dojčenia. Existujú však aj iné riešenia, ktoré by ste mohli zvážiť a ktoré by Vám mohli pomôcť prirodzenú potrebu vášho bábätka využiť. Ak je bábätko na prsníku spokojné a potrebuje tam zotrvať dlhú dobu, môžete časť takýchto dojčení využiť na svoj oddych pri činnostiach, ktoré sa dajú robiť pri dojčení v sede alebo poležiačky - čítať si, spať atď. Okrem toho je možné naučiť sa používať nejaký detský nosič, napr. šatku, do ktorej sa dá bábätko pohodlne uviazať k prsníku a dojčiť s voľnými rukami a možnosťou popri dojčení sa venovať povinnostiam v domácnosti, či inej práci, ale aj záľubám, stretnutiam s priateľmi, nákupom, prechádzkam... Takéto nosenie by mohlo zmierniť aj grckanie bábätka, pretože čím dlhšie bábätko zostane na prsníku, tým viac z vypitého mlieka sa mu stihne zo žalúdka vstrebať a tým menej vygrcne. Bábätko pri dojčení v šatke navyše väčšinou jednoduchšie zaspí, a tak pri spánku v kontakte s matkiným telom, má dieťa optimálne regulované spánkové cykly, čo vplýva potom aj na optimálny príjem potravy. Inšpirovať sa môžete aj vo fotogalérii tohto blogu https://sites.google.com/site/blogodojceni/, v ktorej môžete vidieť, čo všetko sa dá robiť s bábätkom v nosiči, napr. aj priamo pri dojčení. Veríme, že nájdete spôsob, ktorý vám pomôže skĺbiť starostlivosť o dcérku a vaše vlastné povinnosti či záľuby.

Taktiež je za pomoci osobnej návštevy poradkyne možné, pomôcť pri úprave polohy a prisatia tak, aby bábätko dokázalo piť efektívne, čo by tiež v tejto situácii mohlo pomôcť.

Dojčenie ani zaspávanie na prsníku nespôsobujú migrény. Ale je pravdepodobné, že migrény, ktoré popisujete, je potrebné riešiť, a toto je možné aj v období, keď dojčíte. Ak ste migrény mávali aj predtým, vráťte sa k osvedčeným prostriedkom, ktoré vám pomáhali, príp. ak je to pre vás nová situácia, hľadajte pomoc a liečbu tak, aby ste mohli byť šťastnou matkou. Byť šťastná matka a dojčiť sa dá skĺbiť. 
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako sa vyhnúť zaspávaniu na bradavke